Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Rocktrio RUV uit Enschede knalt 2019 in met nieuw album en evenveel ambities

395492 894777 1

Het jaar 2018 was voor de Enschedese band RUV één groot muzikaal hoogtepunt. Mede door optredens in voorprogramma s van Amerikaanse bands. Voor stilzitten hebben de drie bandleden geen tijd. Volgende maand presenteert het Twentse trio z n nieuwe album. De opvolger van R uit 2018: U.

De stem van zanger en bassist Jeroen Nielen is nog niet helemaal hersteld wanneer de RUV-leden aan het eind van de ochtend aanschuiven in Café Het Bolwerk in Enschede. Gevolg van een optreden in Groningen misschien, waar RUV een paar dagen eerder optrad bij het grootste showcase festival van Nederland: Eurosonic. En het ging er daar ook ruig aan toe in café De Drie Gezusters, tijdens de Twentse rockshow: De fusten bier waren aan het eind van het optreden helemaal leeg , vertelt gitarist Jim Zwinselman. We hebben ook nog een 2 Meter Sessie gedaan. Jeroen vult hem aan: Akoestisch, maar presentator Jan Douwe Kroeske wil ons binnenkort graag eens terugzien. En dan volledig versterkt.

Netwerken
Eurosonic is voor RUV een mooie aftrap van een jaar waarin er ongetwijfeld weer veel te gebeuren staat voor RUV. Het tweede album van de band ligt momenteel bij de drukker en komt eind februari uit. Vier releaseshows op verschillende plekken in het land staan op de planning en de drie muzikanten kijken al voorzichtig richting de zomer: Eurosonic kan daarin best belangrijk zijn , legt drummer Ruud Gielen uit. De hele Nederlandse muziekindustrie loopt er rond. Boekers en mensen van platenmaatschappijen. Dus je moet wel een beetje netwerken. Maar we hebben geen lijstje van festivals waar we per se moeten staan dit jaar. We willen vooral meer mensen bereiken. Maar het Reeperbahnfestival in Hamburg staat nog wel op mijn lijstje. En Paaspop in Schijndel zou ook mooi zijn.

De nieuwe single Echoes is inmiddels via het internet te beluisteren, mét een videoclip. Het tweede album komt nog geen jaar na het verschijnen van de debuutplaat van de band. Een snelle productie? Het album is in twee maanden tijd geschreven én opgenomen , legt Jeroen Nielen uit. Dat we deze keer een producer erbij hadden in plaats van het zelf op te nemen heeft ook wel geholpen. hoor. Alle verhalen die we de afgelopen zomer hebben meegemaakt zijn verwerkt in die tien nummers.

Leren van Tim
En die verhalen hebben de bandleden meer dan genoeg. Zo was er een tour door Duitsland met Tyler Bryant & The Shakedown en speelde de band met Strand of Oaks: de band van de Amerikaanse zanger Timothy Showalter. RUV trad daarbij aan als livegastband. Naast een geweldig muzikaal avontuur ook een leerzame periode: Die ervaring met Tim is wel echt van invloed op ons geweest , vertelt Ruud over de samenwerking, die de band onder andere naar Montenegro bracht en vastlegde in een tourverslag.

Het is geen muzikant die alles strak plant en uitdenkt. Zo besloot hij vlak voor een optreden een nummer uit de setlist te halen. In die relaxte flow ga je mee en met dat gevoel zijn we ook de studio ingegaan. Jim voegt toe: De plaat is duisterder, harder geworden. Ons eerste album was meer bluesrock, we hebben nu nog maar één nummer wat daar een beetje tegenaan schuurt. Dit is de volgende stap voor de band.

Dat duistere karakter van U is terug te zien in de albumcover. Een entree van een nogal grimmige nachtclub, daarboven RUV in neonletters, waarvan alleen de middelste letter U nog werkt. Er is duidelijk over nagedacht. Hij komt ook uit op vinyl. Een streamingdienst als Spotify is heel erg belangrijk, maar het voelt gewoon lekker om je eigen album in je handen te hebben.

Doorgaan
Wordt 2019 het jaar waarin RUV definitief doorbreekt? De mannen doen daar nuchter over: Zo n soort druk voelen we niet , zegt Ruud. We willen gewoon blijven groeien. Meer mensen onze muziek laten horen. Je kunt je pijlen wel helemaal richten op het aankomend jaar, maar misschien wordt 2020 nóg gaver. Vorig jaar kwam alles wat we wilden doen uit. Nu willen we nog een stapje hoger. Er zijn al heel wat bands uit deze regio gestopt of gaan stoppen, zoals Birth of Joy. Wij willen juist keihard doorgaan en niet van de radar verdwijnen

U komt op 15 februari uit en wordt 21 februari gepresenteerd met een releaseshow in Metropool Enschede. Tot halverwege de maand maart geeft RUV nog drie albumpresentaties, in Arnhem, Amsterdam en Eindhoven. De band gaat ook weer op tournee met Strand of Oaks, met onder andere een optreden in Londen in het vooruitzicht. Het nieuwe album is bij de releaseshows te verkrijgen, maar ook nu al te reserveren via de website en Facebook van de band: ruvband.com/shop/u-pre-order/
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.