Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bouw sociale huurwoningen in Enschede onder druk

395784 download 49

De alsmaar stijgende bouwkosten stellen woningcorporaties in Enschede voor een dilemma. Als het in dit tempo doorgaat, moeten we nieuwbouw uitstellen.

De toename van kosten voor materialen en uurlonen in de bouw hebben gevolgen voor nieuwe projecten in Enschede. De gemeente worstelt met de vraag of het zwembadplan op Het Diekman nog wel haalbaar is en de Universiteit Twente zag zich al genoodzaakt de nieuwbouw voor ITC op de campus aan te passen.

De corporaties Domijn, De Woonplaats en Ons Huis hebben nog geen bouw van sociale huurwoningen verschoven of geschrapt, maar zien dat moment dichterbij komen.

Tempo
Als de bouwkosten in dit tempo door blijven stijgen, zijn wij genoodzaakt om onze ambities op het gebied van duurzaamheid en nieuwbouw bij te stellen , aldus Els Sans van Domijn. Bij nieuwbouw zien we stijgingen tot 15 procent en in het beheer en onderhoud van 4 tot 10 procent.

Budget
Ze benadrukt dat de huurders er niets van merken. Gelukkig zijn we een financieel gezonde organisatie en kunnen we de toegenomen kosten betalen. Extra kosten kunnen en willen we ook niet doorberekenen aan onze huurders. Daarom zoeken we steeds naar slimme manieren om projecten tóch binnen budget te realiseren.

Langlopend
Zo heeft Domijn met veel onderhoudspartners langlopende contracten. Doordat zij ook voor de toekomst een omzetgarantie hebben, drukken we de kostenstijging. Daarnaast hebben we onze eigen onderhoudsdienst, waardoor we minder afhankelijk zijn van andere bedrijven.

Ambities
Om de bouwambities voor de toekomst veilig te stellen, wordt gewerkt aan nieuwe samenwerkingsvormen met bouwpartners en meer geïndustrialiseerde woonproducten.

Door toekomstige projecten niet afzonderlijk, maar in totaliteit te verdelen onder bouwpartners hebben alle partijen voor de toekomst meer zekerheid; voor ons zijn dat de inkoopkosten en voor de bouwpartners zijn dat volume-, werk- en omzetgaranties. En dit zorgt ervoor dat de schommelingen in de bouwkosten worden afgezwakt.

Ingrepen
De Woonplaats probeert door ingrepen de woningen betaalbaar te houden. Woordvoerster Joyce Dakhorst : Als eerste optie zijn aanpassingen aan de woning denkbaar. Bijvoorbeeld minder vierkante meters, minder details, een vlizotrap in plaats van een vaste trap naar de tweede verdieping. We vinden echter kwaliteit van de woning belangrijk en willen daar niet te veel concessies in doen.

Bouwkostenstijging
Door conceptueel te bouwen anticipeert De Woonplaats op de bouwkostenstijging. Dit betekent dat we woningen afnemen die de aannemer al helemaal doorontwikkeld heeft. Daardoor blijven de bijkomende kosten laag. Het eerste project dat we nu aanbesteden op basis van conceptueel bouwen is Lage Bothof fase 4: de bouw van 54 eengezinswoningen.

Kleinere projecten
De Woonplaats denkt verder na over de mogelijkheid meerdere kleinere projecten te bundelen tot één groot project en samen met collega-corporaties in te kopen.

Dakhorst: De verwachting is dat bouwkosten voorlopig nog blijven stijgen, terwijl de door de overheid gereguleerde huurinkomsten naar verhouding achterblijven. Het bouwen voor de doelgroep komt daarmee sterk onder druk te staan. Hierdoor kan het zijn dat we moeten overwegen om projecten uit te stellen.''

Aan de pols
Voor Ons Huis is het volgens Hans Kamphuis, manager vastgoed, zaak de vinger goed aan de pols te houden. Want op dit moment hebben wij geen nieuwbouwopdrachten. Dat komt dit jaar nog wel in beeld. Bij het opzetten van haalbaarheidsstudies zien we al wel dat de te verwachten bouwkosten sterk zijn gestegen en de wettelijke stijgingen in de sociale huur zeer gematigd zijn. De ontwikkeling in kosten en opbrengsten gaan verder uit elkaar lopen.

Bij de aanbestedingen van het onderhoud van de woningvoorraad merkt Ons Huis dat de ingediende prijzen vaker boven de opgestelde begroting uitkomen. Tevens komt het regelmatig voor dat bedrijven geen prijs willen of kunnen opgeven in verband met de drukte op de bouwmarkt en personeelsgebrek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.