Horecazaken in Enschede kunnen zich inschrijven voor een vrijwillig programma waarbij de naleving van het verbod alcohol te schenken aan bezoekers onder de 18 jaar tenminste vier keer per jaar wordt gecontroleerd via zogeheten mysterykids. Dat hebben de gemeente, vertegenwoordigers van de horeca en onderzoeksbureau Objectief afgesproken.
De deelname aan het programma moet ervoor zorgen dat het alcoholverbod voor jongeren onder de 18 (NIX18) beter wordt nageleefd in de horecazaken. Uit onderzoek van de gemeente, die eerder 17-jarigen bij wijze van proef op pad stuurde voor de leeftijdscontrole, blijkt dat jongeren onder de 18 jaar in Enschede veelal probleemloos alcoholhoudende dranken kunnen krijgen in de horeca. Slechts hoogst zelden wordt de jonge bezoekers om een identiteitsbewijs gevraagd. Enschede scoort wat betreft de correcte naleving van het sinds 2014 geldende alcoholverbod nog minder dan het landelijk gemiddelde.
Geen weet van
Bij het onderzoeksprogramma van Objectief krijgen deelnemende horecazaken ten minste vier keer per jaar (eens per kwartaal) een mysterykid over de vloer. Dat gebeurt onaangekondigd, dus zonder dat het personeel daar vooraf van weet. De op een 17-jarige lijkende mysterykid wordt begeleid door een volwassene.
Bij het bezoek doet de jonge bezoeker een poging alcohol te bestellen. Daarbij worden zaken vastgelegd: of de horecamedewerker om een identiteitsbewijs (ID) vraagt, een hulpmiddel gebruikt om dat te checken en of er wel/geen alcohol wordt verkocht. Ook het tijdstip van het bezoek, de drukte in de zaak en de geschatte leeftijd worden vastgelegd. Horecazaken betalen om te kunnen meedoen aan onderzoeksmethode.
Dat moet dus leiden tot betere naleving van NIX18. De gemeente zelf levert ook een inspanning, door vaker te controleren of de regels worden nageleefd. "We horen vaak dat er te weinig handhaving is. Daar trekken we nu meer geld voor uit", zegt woordvoerder Ton Kamp. Het gaat om een bedrag van 40.000 euro, te besteden aan handhaving en onderzoek.
De Objectief-onderzoeksmethode werd woensdag gepresenteerd in het stadhuis, in het bijzijn van circa dertig horecaondernemers. Zij kunnen zich daar nu voor inschrijven. De bijeenkomst volgde op een horecaconvenant van mei vorig jaar over de naleving van het horecaverbod onder de 18 jaar. Sindsdien zijn er echter geen grote stappen naar een betere naleving van het verbod gezet.
"Het is met de naleving van dit alcoholverbod net als met het rookverbod", zei Marijn Mengels van de Vereniging Horeca Stad Enschede (VHSE) en eigenaresse van SamSam, aan de Oude Markt. "Het moet groeien en het heeft dus tijd nodig. Niemand haalt het nog in zijn hoofd in het café een sigaret op te steken. Dat moet met alcohol onder de 18 jaar ook zo worden. De gemeente is van plan aan het einde van het jaar of begin 2020 een nieuw onderzoek naar de naleving te houden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay