Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Honderdplusser George Poelman uit Lonneker neemt het €˜leven zoals het is €™

398293 George Poelman

George Poelman is de 100 al een poos geleden gepasseerd, maar heeft nog de pretogen van een jongen. De oud-vakbondsman heeft zijn boeiende leven gevangen in ringmappen. Ze geven ook een mooi beeld van een eeuw Twentse geschiedenis.

De buurvrouw klopt op de voordeur, waar bezoekers met een sticker tegen kernenergie en eentje van de bond voor geheelonthouders welkom worden geheten. Heb je de koffie klaar?

George Poelman doet lachend open. De buren op het pleintje met ouderenwoningen in Lonneker komen graag bij hem op bezoek. Hij is altijd goedgemutst en kan prachtig vertellen , zegt de buurvrouw.

Het maakt Poelman tot een geliefd persoon in Lonneker. Sinds augustus vorig jaar is hij eeuweling, maar dat is hem niet aan te zien. George Poelman heeft nog de twinkeling in de ogen van een jongen. Hij woont zelfstandig, loopt of fietst naar de supermarkt en de eetsoos in het dorp en rijdt nog vrolijk met zijn verbouwde bus rond. Tenminste overdag. In het donker kruipt hij niet meer achter het stuur. Al die lichten die je tegemoetkomen, dat vind ik niet prettig.

In zijn knusse woning nemen boekenkasten een prominente plek in. Daarin staan ook diverse ringmappen, waarin hij zijn leven heeft gevangen met foto s, in keurig handschrift opgetekende hoogte- en dieptepunten en met krantenknipsels. Ze vormen tevens een overzicht van een eeuw Twentse geschiedenis.

Twentekanaal
George Poelman wordt een paar maanden voor het einde van de Eerste Wereldoorlog geboren in Hengelo. Die stad was toen niet meer dan een verzameling van ver uit elkaar gelegen wijken. Hij zag er de mannen bezig met het graven van het Twentekanaal. Dwars door een weiland. Ze bouwden er ook een brug.

Dat hij later vakbondsbestuurder werd, is niet verwonderlijk. Het activisme zat in de genen. Een broer van zijn vader was betrokken bij de arbeidersbeweging bij Stork in Hengelo en twee oudooms van hem zaten in het stakingscomité tijdens de eerste werkstaking in Nederland: die bij de Scholten fabriek in 1877 in Almelo.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.