Vorig jaar is door de gemeente vastgesteld dat 33 uitkeringsgerechtigden niet voldeden aan de taaleis, de inspanningsverplichting om de Nederlandse taal (beter) te beheersen. Hiertegen is opgetreden volgens de Enschedese maatregelenverordening, aldus het college van B en W in een schriftelijke reactie op vragen van VVD'er René Kreeft.
Het liberale raadslid trok onlangs aan de bel naar aanleiding van een landelijk CBS-onderzoek over de taaleis die als tegenprestatie wordt opgelegd aan bijstandsgerechtigden. We zijn van mening dat het beheersen van de Nederlandse taal essentieel is om op vlotte wijze in onze samenleving mee te doen.
Gerustgesteld
Wat dat betreft kan de VVD'er gerustgesteld zijn. Het college geeft althans aan dat 'Enschede vrijwel bij is met de uitvoering van de taaleis'. 'Waren er in september 2017 nog 1322 uitkeringsgerechtigden in onderzoek voor de taaleis, nu is dat aantal teruggebracht tot 352, omgerekend 5 procent.'
Statushouders
Bovendien hebben degenen die nog niet voldoen aan de eis de verplichting de Nederlandse taal beter te leren beheersen. In de meeste gevallen (75 procent) gaat het hierbij om statushouders. Afgaande op de richtlijnen moeten deze inburgeraars vooraf een taaltoets uitvoeren, maar op voorhand is de uitkomst helder. Daarom wordt in Enschede volstaan met het opleggen van een inspanningsverplichting via het particulier ingekochte inburgeringstraject, aldus het college.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita