Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Woede en opluchting bij MST-personeel na nieuwe reorganisatie

399357 Schermafbeelding 2019 02 18 om 092004

Er is opnieuw onrust onder het personeel van het MST vanwege een nieuwe reorganisatie. Per 1 maart wordt het Klanten Contact Centrum opgeheven omdat het niet functioneerde. Onder het personeel heerst zowel woede als opluchting.

Boosheid heerst er onder de 35 KCC-medewerkers. Tijdelijke contracten worden niet verlengd en het overige personeel moet maar afwachten waar het terecht komt. Het KCC werd opgericht in 2015. Het idee was dat er één centraal punt moest komen waar alle telefoontjes van patiënten binnenkwamen. Dat zou veel efficiënter zijn dan telefonistes bij elke afzonderlijke polikliniek. Het KCC moest alle algemene vragen en vragen over bijvoorbeeld afspraken afhandelen: alleen medisch-inhoudelijke vragen werden nog doorgezet naar de poli s.

Drama
Het was vanaf het begin een drama. Er waren uiteindelijk 18 poliklinieken aangesloten op het KCC en de medewerksters werden geacht de meeste vragen zelf te kunnen afhandelen. Maar dat bleek in de praktijk niet zo te zijn: er kwamen veel te vaak specifieke medische vragen van patiënten binnen waarvoor moest worden doorverbonden met de juiste afdeling alleen was voor het KCC regelmatig niet duidelijk wie het juiste aanspreekpunt was.

Ik kreeg op de poli vaak mensen aan de lijn die woedend waren omdat ze al drie keer waren doorverbonden. En dan moest ik ze eerst kalmeren voordat we aan de eigenlijke vraag toekwamen , vertelt een medewerkster. Een andere werkneemster: Ik kreeg onlangs een huisarts aan de telefoon die al vier keer zijn verhaal had moeten doen. En toen moest hij het mij nog een keer vertellen. Die man was echt boos, die had wel wat anders te doen dan een half uur met ons bellen.

Verbetertrajecten
Dergelijke klachten van de poli s leidden al eerder tot verbetertrajecten bij het KCC. Maar die hebben te weinig opgeleverd, bleek eind vorig jaar. Een groot aantal poli s bleef klagen en wilde de regie over telefonische bereikbaarheid terug. De raad van bestuur besloot daarop het KCC per 1 maart op te heffen. Het personeel werd voor kerst al ingelicht over deze stap, de eerste poliklinieken hebben de taken van het KCC alweer zelf opgepakt. De opluchting daar is groot: Iedereen is hier blij, we hadden er echt last van dat dat niet functioneerde , aldus een medewerkster.

Tijdelijk contract
Voor medewerkers van het KCC is de sluiting per 1 maart zuur. 13 van de 35 medewerkers hadden een tijdelijk contract dat niet is verlengd. De overige 22 medewerkers waren na eerdere reorganisaties al via een herplaatsingstraject bij het KCC terecht gekomen. Ze moeten afwachten waar ze nu weer terecht komen.

Een plek binnen het ziekenhuis is niet bij voorbaat gegarandeerd, zo blijkt uit een toelichting van woordvoerster Moniek Bluyssen van het MST: We spannen ons ervoor in om het merendeel van de medewerkers een nieuwe werkplek te bieden binnen de poliklinieken of elders in de organisatie. We begeleiden iedereen zorgvuldig naar die nieuwe werkplek binnen MST. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan begeleiden we mensen bij hun zoektocht naar een nieuwe werkplek buiten MST.

Bij de reorganisaties van de afgelopen jaren was het vooral het niet-medische personeel dat de klappen kreeg. In 2017 werden 155 arbeidsplaatsen geschrapt, in 2018 nog eens 168. Medisch en verpleegkundig personeel werd daarbij zoveel mogelijk ontzien om handen aan het bed te houden: vooral administratieve krachten, secretaresses, telefonistes en keukenpersoneel verloren hun baan of kregen een andere functie.

Nare situatie
In 2017 werd nog voor de helft van de 45 boventallig verklaarde medewerkers een nieuwe baan binnen het ziekenhuis gezocht. Woordvoerder Lars Wormgoor erkende destijds dat dat voor betrokkenen evengoed een nare situatie was: Dat is ook ingrijpend, bijvoorbeeld als je al 25 jaar met dezelfde collega s hebt gewerkt en nu, door het samenvoegen van afdelingen, een andere werkplek krijgt , aldus Wormgoor.

Bij de volgende ontslagronde in 2018 meldde topman Bas Leerink van het MST dat het wel heel moeilijk werd om opnieuw een groot aantal medewerkers een nieuw perspectief te bieden. En nu, amper een jaar later, is dat dus alweer aan de orde vanwege de opheffing van het KCC. Woordvoerster Moniek Bluyssen van het MST reageert: Uiteraard is het altijd bijzonder vervelend als er een onzekere situatie voor medewerkers ontstaat. Tegelijk zet MST zich er erg voor in om medewerkers in deze situatie zo goed mogelijk te begeleiden naar nieuw werk.

MST op Facebook
Een juichend bericht van het MST op Facebook is door (oud-) medewerkers met cynisme ontvangen. De nieuwste reorganisatie, door opheffing van het Klanten Contact Centrum, geeft opnieuw onzekerheid voor tientallen medewerkers. Intussen pronkt het ziekenhuis met het predikaat topwerkgever .

Op 8 februari meldde het MST op haar officiële Facebookaccount: Wij zijn stiekem een beetje trots en ondanks onze Twentse nuchterheid willen we dat toch graag met jullie delen. Gisteravond zijn we namelijk voor het 10e jaar op rij gecertificeerd als Top Employer. Dit betekent dat we worden gezien als topwerkgever. Onderzoek van het Top Employer Institute heeft aangetoond dat wij beschikken over goed HR-beleid en goede arbeidsvoorwaarden.

Verbitterd
Die vrolijkheid viel niet in goede aarde. (Oud-) werknemers reageerden verbitterd. Een greep uit de reacties: Wat mooi voor het MST om dit succes zo te vieren. Maar in het echt dus niet weten wat er werkelijk speelt op de werkvloer. Goede ervaren werknemers vertrekken na ruim 20, 30, 40+ jaren massaal (op eigen initiatief) uit het ziekenhuis, dat zegt toch wel iets. Menigeen vertrekt zonder blijk van enige waardering voor de inzet van al die jaren. Dus zorg in ieder geval voor extra aandacht voor de vertrekkende werknemer zou ik jullie als tip willen meegeven. En nog even voor de goede orde: ik heb een hele lange tijd met heel veel plezier gewerkt voor het MST.

Als het een top werkgever is waarom worden er dan steeds mensen ontslagen.

Nou kan me niets van herinneren dat de werkvloer hiernaar gevraagd is. Dan was de uitkomst echt wel anders geweest. Ik mis dan ook medewerkers die aan bed staan op de foto. Het gaat dus alleen maar om welke arbeidsvoorwaarden er op papier gezet zijn, niet hoe het werk echt is/gaat. Jammer. Gemiste kans.

Reactie
Het MST reageert zelf op deze reacties: Ik hoop dat je begrijpt dat goed werkgeverschap ook betekent dat wij een gezonde organisatie moeten zijn. In ons geval ging dat gepaard met bezuinigingen om op die manier de financiële gezondheid terug te krijgen. Bezuinigen op allerlei processen en materiële kosten, maar inderdaad ook op personeel, hoe moeilijk dat ook is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.