Naast samenwerking tussen veertien gemeenten in de Agenda van Twente, is er Netwerkstad Twente. Dit verbond van de vijf Twentse steden (Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Borne) en de provincie Overijssel stamt uit 2001.
Zes jaar geleden is een lijst gemaakt met dertien investeringsprojecten voor economische versterking van het stedelijk gebied in Twente. Het verbinden van de Stadscampus met de binnenstad in Enschede staat op die lijst, maar ook verbetering van het stationsgebied in Oldenzaal en de laad- en loskade op het XL Businesspark Twente in Almelo.
Stedelijke samenwerking
Omdat de afspraken nog tot 2022 lopen, is de (nieuwe) colleges in Netwerkstad Twente gevraagd naar hun kijk op de stedelijke samenwerking. Voor Enschede staat het belang daarvan buiten kijf.
Samenwerking is 'nodig om voor Enschede en Twente meer slagkracht te ontwikkelen en op die manier vanuit gezamenlijkheid de economie te stimuleren', schrijft Onno van Veldhuizen als burgemeester van Enschede aan zichzelf, als voorzitter van Netwerkstad Twente. 'Maar tegelijk blijven we (...) niet stilstaan als niet iedereen mee wil doen als Twente.' Enschede wil 'niet samenwerken om het samenwerken, maar om concrete resultaten te bereiken met te allen tijde een open relatie naar elkaar.'
Urgentie
De andere gemeenten moeten nog reageren. Als voorzitter van Netwerkstad Twente heeft Onno van Veldhuizen de colleges op het belang van de stedelijke samenwerking gewezen. 'Hierbij geldt dat de urgentie zowel bestuurlijk als ambtelijk moet worden gevoeld en dat afspraken moeten worden nagekomen.'
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita