De Maakers is het begin van een samenwerking tussen de Theatermakerij en de Nederlandse Reisopera, waarin op structurele basis op hoog niveau muziektheatervoorstellingen worden gemaakt met jongeren tussen de 15 en 21 jaar. De muziektheatergroep wisselt jaarlijks van samenstelling. Bij de keuze van de voorstelling wordt uitgegaan van de thematiek van de opera die de Reisopera dan brengt.
De eerste grote productie van het nieuwe jongerentheatergezelschap is geïnspireerd op de mythische liefdesgeschiedenis van Orpheus en Eurydice. De voorstelling loopt synchroon met de opera die de Reisopera begin volgend jaar brengt. Ook L Orfeo van Monteverdi is geïnspireerd op de mythe van Orpheus en Eurydice. Karine Roldaan, de artistiek directeur van de Theatermakerij: Het is mooi dat jongeren vanuit dezelfde thema s gaan werken als volwassenen. Hun visie op L Orfeo kan nieuwe inzichten brengen. Maar wat de jongeren maken wordt geen opera. Het is echt muziektheater.
Directeur Nicolas Mansfield van de Reisopera denkt ook aan het publiek. Als jonge mensen op het podium staan is de kans groot dat er ook jong publiek in de zaal zit. Een mooie manier om de volgende generatie in aanraking te brengen met muziektheater.
Jonge talenten
De Maakers-productie staat in april 2020 twee keer in De Klein Willem en toert vervolgens door Overijssel en Gelderland. Maar alles begint al in september, als jonge talenten auditie kunnen doen. In totaal twintig jongeren (muzikanten en acteurs) zullen kort daarop in een aantal conceptdagen aan de slag gaan met de thematiek achter de mythe. Karine Roldaan: Het is een intensief traject waarbij de jongeren die meedoen zich echt moeten verbinden. Vanuit een aantal vragen die met liefde, dood en de maakbaarheid van het leven te maken hebben bedenken zij een concept. Dat gaat naar de tekstschrijver en de componist, die het script en de muziek in december klaar moeten hebben. Dan beginnen namelijk de repetities. Voor het scenario worden momenteel gesprekken gevoerd met Jibbe Willems. Voor de muziek is componist Thijs Borsten in beeld.
Geïnspireerd
Een jongerengezelschap voor jongeren vanaf 15 jaar bestond in Enschede nog niet. Het idee voor De Maakers is geïnspireerd op de Toneelgroep Amsterdam. In Amsterdam heb je de Toneelgroep Amsterdam en TGA-junior, voor jonge mensen vanaf 15 jaar. Waarom hebben we in Enschede niet iets vergelijkbaars van dat niveau voor deze doelgroep? Dat vroeg ik mij af. Karine Roldaan van de Theatermakerij merkt het in haar dagelijkse praktijk. Talentvolle jongeren van 15 tot 21 jaar hebben behoefte aan het maken van grote producties. Maar in Enschede was er nog geen initiatief waarbij zij echt theater maken onder professionele leiding met ook budget voor decor en scenarioschrijvers.
Vanuit de Reisopera vindt directeur Nicolas Mansfield, dat grotere gezelschappen de verantwoordelijkheid hebben om op stedelijk niveau samen te werken met kleinere instellingen om jongeren kansen te bieden. Deze samenwerking is goed voor de stad, de regio, de provincie en vooral voor jonge mensen. Het past binnen de ontwikkelingen van de cultuurregio Twente. Tel daarbij op dat wij de faciliteiten hebben en het netwerk. Ook het Wilminktheater heeft zich verbonden aan het initiatief.
Mansfield vindt het prettig dat zoveel jonge mensen theater willen maken, maar het gaat hem aan het hart dat er geen mogelijkheden voor hen zijn. Dit gaat over de toekomst. Je kunt niet blijven roepen dat jong talent belangrijk is zonder iets te doen. Vandaar dat wij vanaf nu jaarlijks geld opzij leggen voor De Maakers. Dit blijft niet bij één productie, de Reisopera neemt dit op in zijn beleid.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita