Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Je kunt FC Twente vergelijken met Feyenoord van tien jaar geleden €™

401377 899614

FC Twente ligt met de sportieve herstelwerkzaamheden op koers, maar de totale wederopbouw is een klus die nog wel lange tijd kan duren, verwacht Ivar Hageman. De Enschedese leraar bestuurskunde is aan de Nyenrode-Universiteit mede afgestudeerd op het rapport Knüppe.

Het onafhankelijke onderzoek dat Ben Knüppe in de eerste maanden van 2016 uitvoerde naar de onregelmatigheden bij FC Twente is door de toetreding van Frans Weghorst tot de Raad van Commissarissen weer even actueel. Weghorst is ook aandeelhouder van de club en volgens Knüppe mag die verwevenheid er niet zijn. Maar Twente heeft van het Enschedese College van B en W en de licentiecommissie inmiddels het groene licht gekregen om die lijn door middel van een statutenwijziging iets los te laten.

De licentiecommissie heeft nog niet in het openbaar aangegeven waarom ze hiermee akkoord gaan, maar je zou kunnen denken aan nieuw vertrouwen dat is ontstaan tussen alle partijen , zegt Ivar Hageman. Ze zien het eerste herstel, ze zien dat er geen gekke dingen meer zijn gebeurd en dat er geen lijken meer uit de kast zijn gekomen.

Hageman is misschien wel de specialist van het Rapport Knüppe, want de leraar bestuurskunde van Saxion studeerde er mede op af, aan Nyenrode. Ik heb meerdere clubs en hun bestuursvormen met elkaar vergeleken. Voor alle duidelijkheid: het rapport omvatte drie speerpunten. Zo moest er schoon schip gemaakt worden, waardoor de verantwoordelijke bestuurders werden vervangen, er is onderzoek gedaan naar de constructies met de Doyen-investeringsgroep en de Tadic-deal en de gehele bestuursstructuur diende anders te worden ingevuld.

Strop
Door het rapport en de inmenging van de gemeente Enschede kreeg Twente als ware een strop om de nek. Maar Twente had geen keus. De club moest dit rapport omarmen, anders kreeg het geen licentie , aldus Hageman. Opvallend was wel dat het rapport dat besliste over de levensvatbaarheid van Twente snel tot stand is gekomen. Ben Knüppe is onder andere tien keer op het stadion geweest om allerlei interviews af te nemen , weet Hageman, die nog even kort de drie aanbevelingen doorneemt. Dat de clubleiding moest verdwijnen, was wel te verwachten, want men kon niet anders. Ook de zaken Doyen en Tadic zijn door Knüppe bekeken en het derde punt was een andere bestuursvorm. Door de komst van een onafhankelijke RvC ontstond volgens Knüppe meer duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden.

Een van de problemen waar Twente in de eerste maanden na het rapport mee te maken kreeg, was het feit dat de voetballerij een bijzondere bedrijfstak is. Mensen die in het voetbal terechtkomen, onderschatten bijvoorbeeld de mediagevoeligheid , zegt Hageman. Bij een voetbalclub is alles nieuws, en komt veel op straat te liggen. Als in de fabriek van een RvC-lid moertje afbreekt, gaat het leven een uur later weer door. Bij een voetbalclub komt een teenblessure al in de krant. Een ander punt is dat het niet eenvoudig is om een goede lange termijn visie te blijven volgen terwijl de prestaties op het veld vooral in de korte termijn plaatsvinden. In een bedrijf hoef je niet elke week te laten zien hoe je ervoor staat, maar in voetbal wordt het humeur binnen een club bepaald door het resultaat van het weekend.

Noaber
Bij Twente bestaat de RvC met de komst van Weghorst op dit moment uit drie personen. Hageman kan ondanks het gegeven dat Weghorst ook een zogenaamde naober is die geld heeft geïnvesteerd in de club, de aanstelling wel begrijpen. Ik zie het als signaal van nieuw vertrouwen. Een erg belangrijke voorwaarde is wel dat de meerderheid van de RvC, de voorzitter en de directie van de club niet met financiële belangen in de club mag zitten. Anders is de onafhankelijkheid weg. Hageman denkt dat de clubleiding bij de verdere aanvulling van de RvC uitkomt bij mensen die een achtergrond hebben in topsport in het algemeen en voetbal in het bijzonder, zoals bij clubs als AZ ( Joop Alberda was daar tot voor kort werkzaam, red.) en Excelsior (Robin van Galen, red.).

Hoewel Twente op het veld inmiddels met succes werkt aan de wederopbouw, moet de club op organisatorisch gebied nog wel slagen maken, beseft Hageman. Na alle perikelen kost het simpelweg tijd een club helemaal opnieuw op te bouwen. Je kunt die situatie van Twente wellicht vergelijken met die van Feyenoord tien jaar geleden. Feyenoord had toen ook een enorme schuldenlast en een negatief eigen vermogen. Die club zette in op de eigen jeugd, talentontwikkeling en op het verbeteren van de eigen organisatie. Vervolgens werden diverse spelers voor miljoenen verkocht. Ik verwacht dat Twente vergelijkbare plannen heeft voor de toekomst.

Cruciaal in die toekomst is ook het schuldsaneringsplan dat op 1 april in de raad komt. Hageman: Als dat wordt aangenomen ontstaat nieuw perspectief, zeker als dat gaat in combinatie met een focus op de jeugdopleiding, de interne organisatie en rust op bestuurlijk vlak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.