Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Wesley (34) uit Enschede heeft een beperking en wil ogen werkgevers openen

401855 897252 1

Wesley van Stuivenberg (34) heeft een zeldzame oogaandoening en merkt dat hij door zijn beperking regelmatig als 'minder' gezien wordt. De Enschedeër zet zich in om de arbeidsmarkt voor mensen met een visuele of auditieve beperking te verbeteren. Het is doodzonde dat getalenteerde mensen door onbegrip geen kansen krijgen.

Bij Wesley thuis is het schemerig. De lampen zijn uit. Omdat mijn ogen overgevoelig zijn voor licht, zie ik beter in donkere ruimtes. Gelukkig kan ik mijn ogen beter openhouden sinds ik donkere contactlenzen draag.

De plafondhoge boekenkast in de hoek van Wesley's woonkamer is tot de nok toe gevuld met boeken: dikke pillen met historische verhalen. In het kastje ernaast stelt Wesley zijn collectie analoge camera's tentoon. Lezen en fotograferen zijn z'n twee grootste hobby's. De nodige hulpmiddelen als vergrotingssoftware op de computer en een contrastversterkend en vergrotend apparaat voor het lezen versoepelen die bezigheden.

Misverstand
Wesley heeft achromatopsie, een zeer zeldzame oogaandoening. Hij voelt zich gekwetst omdat hij door zijn visuele beperking regelmatig als 'minder' wordt gezien. Het grootste misverstand is dat men denkt dat als iemand een lichamelijke beperking heeft, er geestelijk ook het een en ander rammelt.

Onbegrip en onwetendheid lopen als een rode draad door zijn leven, vertelt Wesley. Bij verschillende werkgevers merkte hij een gebrek aan inlevingsvermogen. Zo accepteerden leidinggevenden zijn lagere werktempo achter de computer niet.

Arbeidsmarkt
Door zijn ervaringen te delen wil hij de aandacht en het begrip voor mensen met een visuele of auditieve beperking op de arbeidsmarkt vergroten. Wesley is in gesprek met de gemeente Enschede over de mogelijkheden voor lichamelijk beperkten.

Ook was hij recent ambassadeur van Ongehoord & Ongezien, een landelijke campagne van de Oogvereniging met als doel het verbeteren van zorg en ondersteuning voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Vandaag doet Wesley zijn verhaal voor de krant. Wel in chronologische volgorde. Geschiedenisleraar, hè , zegt hij grappend.

Onzekerheid
Enkele maanden na de geboorte merkten Wesley's ouders dat hun zoon zijn oogjes dichtkneep in lichte ruimtes. Wat de baby had, bleef jarenlang onduidelijk. Toen hij vier jaar was, kwam er eindelijk een einde aan een tijd vol onzekerheid. De kleine Wesley was niet volledig blind - zoals een arts van het consultatiebureau vermoedde - en had ook geen neurologisch probleem, zoals de aanname uit een ander onderzoek was. Het waren de 'kegeltjes en staaltjes' in zijn netvlies. Die waren niet in evenwicht. Wesley heeft achromatopsie , zeiden de specialisten.

Achromatopsie
Achromatopsie is aangeboren en verdwijnen kan het niet. In Nederland leven zo'n vijfhonderd mensen met de zeldzame oogaandoening. Door de beperking heeft Wesley een gezichtsvermogen van 16 procent, is hij volledig kleurenblind en heeft hij ernstig lichtgevoelige ogen. Wesley schetst een voorbeeldsituatie: waar goedziende mensen de individuele blaadjes van een boom op tien meter afstand nog kunnen onderscheiden, heeft hij daar 1.6 meter voor nodig.

Zwart-wit
Wesley weet niet beter, heeft nooit het gevoel gehad iets te missen. Hoe kan hij immers iets missen, waarvan hij niet eens weet wat het is? Soms krijg ik de vraag of ik in zwart-wit zie. Dat wéét ik dus niet , vertelt hij op de Chesterfield bank in zijn woning.

In zijn appartement in de binnenstad van Enschede redt Wesley zich uitstekend. Hij doet alles zelfstandig, heeft geen begeleiding nodig. Enkel autorijden zit er voor hem niet in. Zijn beperking weerhield hem er niet van een opleiding tot geschiedenisdocent te volgen. Zolang je een goed verhaal hebt, luisteren ze wel , merkte Wesley tijdens zijn stage. Hij studeerde in 2008 af, maar heeft nog geen baan als docent gehad.

Garantiebaan
Tot augustus werkte Wesley als instructeur, docent loopbaan, administratief medewerker en invaldocent bij het ROC van Twente. Zijn tijd bij de ROC-vestiging in Enschede noemt hij 'fantastisch'. Hij was via het UWV -waar hij een Wajong-status heeft -met een garantiebanentraject binnengekomen. Het traject wordt maar twee jaar aangeboden. Na twee jaarcontracten was het dan ook klaar, hoe goed ik mijn werk ook deed.

De zoektocht naar een nieuwe baan bleek ondanks zijn kennis en enthousiasme een moeilijke opgave. Hij is blij dat het inmiddels gelukt is. Wesley is opnieuw aangenomen op het ROC, deze keer bij de vestiging in Hengelo, en ziet dat als een 'mooie, nieuwe kans'. Hij begon maandag als instructeur bij het college voor Bouw, Infrastructuur en Interieur. Zijn contract loopt tot juli.

Hoger opgeleiden
Hoewel Wesley positieve ervaringen heeft met verschillende vertegenwoordigers van het UWV en de gemeente, mist hij bij deze organisaties kennis en begrip. Ze doen veel, maar weten niet wat ze aan moeten met hoger opgeleiden.

Kernteam

Wesley zou graag zien dat gemeenten meer mensen met een arbeidsbeperking aannemen. Hij is in gesprek met wethouder Arjan Kampman en maakt binnenkort kennis met de medewerkers van een kernteam van de gemeente Enschede. Het kernteam matcht mensen met een arbeidsbeperking met vacatures door te kijken naar hun kwaliteiten. De gemeente Enschede heeft afgelopen jaar vier blijvende banen beschikbaar gesteld voor mensen in deze groep en is dat dit jaar opnieuw van plan.

Kampman: We denken niet in beperkingen, maar in talent. Problemen in de praktijk lossen we wel op. Kampman en Wesley hebben een missie: 'ongezien talent zichtbaar maken'.

Doodzonde
Wesley wil de ogen van werkgevers openen. Er zijn zo veel getalenteerde mensen die wel degelijk een fatsoenlijke opleiding hebben gevolgd, maar door onbegrip geen kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Dat is doodzonde. Wesley gunt mensen met een beperking een leuke baan waarbij ze als 'volwaardig' medewerker worden gezien en de kansen krijgen die zij verdienen. Een beperking vormt tenslotte maar een klein stukje van wie iemand is.

ROC van Twente en de Participatiewet
Het ROC van Twente, met tweeduizend medewerkers, creëert ruim vijftig extra banen voor mensen met een ziekte of (arbeids)handicap. De werkzaamheden in de zogenoemde garantiebanen van het ROC van Twente zijn doorgaans van tijdelijke aard en komen na afloop van een bepaalde periode vaak te vervallen. De risico s om medewerkers na twee jaarcontracten in vaste dienst te nemen zijn om die reden te groot, meldt het ROC van Twente.

De garantiebanen die het ROC van Twente heeft, vallen onder de Participatiewet, die sinds 1 januari 2015 geldt. De banenafspraak maakt hier onderdeel van uit en betekent dat werkgevers een bepaald percentage banen aan mensen met een ziekte of handicap moeten toekennen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.