Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ons Huis moet huurders mogelijk servicekosten terugbetalen

402011 901168

Woningcorporatie Ons Huis dreigt honderden huurders een fors bedrag aan servicekosten te moeten terugbetalen. Het gaat om huurwoningen die zijn aangesloten op blokverwarming.

De mogelijke terugbetaling is het gevolg van de uitspraak van de kantonrechter in de zaak die Ons Huis heeft aangespannen tegen Helprich Fockens, huurder van een flat aan de Hertmebrink. De woning van Fockens maakt deel uit van een complex van tachtig woningen die zijn aangesloten op een collectieve verwarmingsinstallatie in de vorm van blokverwarming. Volgens Fockens, die bestuurslid is van de stichting Huurdersbelang Ons Huis, zijn alleen al op de Wesselerbrink ongeveer zevenhonderd woningen van de corporatie aangesloten op blokverwarming via Ons Huis.

Ons Huis brengt sinds 2014 voor de warmtelevering vier posten bij haar huurders in rekening als vaste servicekosten. Het gaat om de afschrijvingskosten voor groot onderhoud aan de verwarmingsinstallaties, de kosten voor de onderhoudscontracten, de administratiekosten en een reservering voor storingscompensatie.

Onduidelijkheid
Over de rechtmatigheid van het doorberekenen van deze kosten aan huurders, naast de kale huurprijs, is veel onduidelijkheid. Huurder Helprich Fockens schakelde vorig jaar de onafhankelijke Huurcommissie in. Die was duidelijk in haar oordeel: Ons Huis mag de betreffende kosten niet in rekening brengen. De woningcorporatie meent van wel en legde de kwestie om die reden voor aan de rechter.

Ons Huis baseert zich op een brief van de ministers van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken aan Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Uit die brief blijkt volgens Ons Huis wel degelijk dat woningcorporaties de onderhouds- en afschrijvingskosten naast de kale huurprijs in rekening mogen brengen.

Dit heeft Ons Huis sinds de inwerkingtreding van de Warmtewet in 2014 ook gedaan. Maar zowel volgens de Huurcommissie als de kantonrechter is dat in strijd met het Besluit Servicekosten. Volgens dat besluit vallen de afschrijving voor groot onderhoud, de onderhoudskosten en de storingscompensatie niet onder de servicekosten die aan huurders doorberekend mogen worden. Nog niet althans, want het Besluit Servicekosten wordt gewijzigd. De wijziging had al per 1 januari van kracht moeten zijn, maar dat is uitgesteld.

Onderbouwing
Ook over de administratiekosten zijn verhuurder en huurder het oneens. De Huurcommissie heeft de administratiekosten in relatie tot de warmtelevering vastgesteld op 535 euro. Ons Huis gaat voor het flatgebouw met tachtig woningen aan de Hertmebrink echter uit van 21.175 euro. Maar volgens de kantonrechter heeft Ons Huis dat bedrag onvoldoende onderbouwd. Met name de post begroten, coördinatie en overige uitvoering is nogal vaag en zonder nadere toelichting - die overigens ontbreekt - niet verifieerbaar , aldus het vonnis.

Het oordeel van de kantonrechter heeft Ons Huis verrast, laat directeur Peter Winterman van de corporatie weten. We hebben deze procedure gezamenlijk aangespannen, in overleg met de betreffende huurder, omdat wij duidelijkheid over deze kwestie wilden voor onze huurders.

Uitspraak
De uitspraak van de kantonrechter is in zijn ogen niet fair ten opzichte van de andere huurders van Ons Huis die warmte krijgen van een reguliere warmteleverancier. Deze huurders worden op basis van deze uitspraak benadeeld, omdat zij wel voor de volledige kosten betalen, maar ook nog eens indirect meebetalen voor de warmtelevering van de huurders die van Ons Huis de warmte geleverd krijgen.

Ons Huis overweegt in hoger beroep te gaan. Huurder Helprich Fockens is blij met de uitspraak. De rechter erkent in zijn vonnis dat Ons Huis al jaren regels toepast die op grond van het nog ongewijzigde Besluit Servicekosten wettelijk nog niet eens van kracht zijn. Dat beleid moet worden bijgesteld.

Als Ons Huis uiteindelijk de geïnde kosten aan de huurders moet terugbetalen, dan gaat het volgens Fockens om ongeveer 65 euro per huishouden per jaar. Voor alle zevenhonderd flatwoningen van Ons Huis op de Wesselerbrink is dat dus een bedrag van 42.000 euro per jaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.