Woensdag was Arjen Hertong (41) op zolder aan het strijken toen hij een vreemde lucht rook. Hij dacht eerst dat die van de strijkbout op de stof kwam, maar even later zag hij rook buiten langs het zolderraam trekken. Hij rende de trap af, zag dat de keuken in brand stond, belde 112 en sloot alle deuren.
Alles dicht doen is heel goed, volgens brandonderzoeker Folkert van der Ploeg. "Je voorkomt verdere uitbreiding van brand en rookverspreiding en de brand zou door zuurstofgebrek zelfs uit kunnen gaan", zegt hij. Toen Hertong boven was stond de achterdeur voor de hond open. Als die dicht was geweest, had het vuur minder kans gemaakt. Van der Ploeg is één van de vijf brandonderzoekers van de Brandweer Twente.
De ravage in de keuken is groot. Ronde barsten in de ruiten geven aan dat het heel heet is geweest, misschien wel 800 tot 1000 graden. Roet maakt tot op zolder het huis donker. Stucwerk is uit het plafond gevallen.
Pan spaghettisaus
Onderzoeker Van der Ploeg denkt aanvankelijk aan vlam in de pan. Een van de gaspitten was open gedraaid en er stond nog een pan met spaghettisaus op. Maar de saus is niet verbrand. Er zit een gat in het deksel waar de motor van de afzuigkap op is gevallen. De onderdelen daarvan kunnen nog draaien. Niets wijst op kortsluiting in de afzuigkap.
Ook met de verlichting boven het fornuis was niets mis. Wel vindt Van der Ploeg een elektriciteitsdraad die zonder elektrabuis in de muur is weggestukt. "Erg slordig van de aannemer", zegt hij. Maar ook hier is de brand niet begonnen.
Verkleurd printplaatjeVan der Ploeg komt in de hoek waar de koffiezetter staat. Die zat aan het stopcontact in de standby-stand. Van der Ploeg onderzoekt de zwarte homp die nog vaag herinnert aan het apparaat. Hij ontdekt dat een printplaatje aan de achterkant van de koffiezetter opvallend is verkleurd. Een paar vierkante centimeter is niet zwart maar wit uitgeslagen. Hier moet een tijdje heel grote hitte zijn geweest. Omdat andere oorzaken niet te vinden zijn, is de conclusie dat dit de mogelijke oorzaak van de brand is.
De onderzoeker zegt dat de bewoners er niets aan konden doen. Apparaten gaan soms stuk en veroorzaken kortsluiting. Hij gaat nog wel uitzoeken of deze koffiezetter vaker dan anders tot brand leidt. Hij denkt wel dat een rookmelder de schade had kunnen beperken en vertelt Hertong dat rookmelders draadloos kunnen worden gekoppeld zodat ook op zolder te horen is als er beneden een onraad ruikt. "Er zijn buren die gekoppelde rookmelders met elkaar delen, om iemand sneller te kunnen helpen die minder zelfredzaam is", zegt Van der Ploeg.
Ouderlijk huisHertong verzekert dat hij rookmelders gaat plaatsen. Afgelopen nacht verbleef hij met zijn vrouw en hun twee kinderen van 9 en 12 in een hotel. De komende maand zullen ze zijn aangewezen op vrienden en familie. Elke keer als hij en zijn vrouw het huis binnenstappen schieten de tranen in hun ogen. Dit is zijn ouderlijk huis. "Dat wil je zo niet zien", zegt hij.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga