Empathie, sexting, groepsdruk en discriminatie. Het zijn onderwerpen uit de door theatergroep De Nieuwe Koning en Stichting Carmelcollege ontwikkelde lessenreeks. Dinsdag en woensdag is de bijbehorende theatervoorstelling.
Kan een foto van een meisje dat is doorgelekt, in de WhatsAppgroep van de klas worden gedeeld? Met rode en groene kaartjes mogen leerlingen straks aangeven of ze het hiermee eens of oneens zijn. Witte kaartjes voor leerlingen die geen mening hebben. De toeschouwers, vmbo-leerlingen van de locatie Van der Waalslaan van het Bonhoeffer College worden vandaag en morgen gevraagd wat ze zelf hadden kunnen doen.
Kritisch denken
De voorstelling werd samen met theatergroep De Nieuwe Koning uit Enschede gemaakt en is voor de brugklassers van het Bonhoeffer College in Enschede, Twents Carmel College in Oldenzaal en het Pius X College in Almelo. Docenten van deze scholen hebben meegedacht over de inhoud van de lessenreeks 'kritisch leren denken'.
Persoonsvorming
Sabine Melenhorst van het Bonhoeffer College vertelt dat het op school om meer draait dan alleen kennisoverdracht. Veel meer. Het gaat hier ook over persoonsvorming en daar draagt deze voorstelling aan bij.
Nelleke Smeenk van het Twents Carmel College: Het doel was kritisch leren denken in het lesprogramma te integreren. Het model dat ik ontwikkelde tijdens mijn studie en dat gebruikt wordt voor de lessenreeks, bestaat uit drie stappen: evalueren, analyseren en concluderen. De leerlingen gaan echt aan de slag met de lesstof.
Totaalpakket
De mentoren van de klassen die de voorstelling te zien krijgen en met de lessenreeks werken, zijn van tevoren getraind door De Nieuwe Koning. Sylvia Goossens, adviseur bij stichting Carmel College: De meerwaarde is dat dit een totaalpakket is. Van tevoren worden onderwerpen behandeld in de mentorles, achteraf komt de mentor erop terug en maken leerlingen er opdrachten over. Het is belangrijk kinderen bewust te maken dat het ertoe doet, wat je doet.
Het is de bedoeling dat de lessenreeks ook volgend jaar wordt gebruikt en verder in de school wordt uitgerold. De kracht van herhaling , aldus Smeenk.
Boodschap
De acteurs laten de leerlingen zien hoe ze vooral niet moeten omgaan met een onderwerp als sexting. Samen met de input van de leerlingen laten ze vervolgens zien hoe het wel moet. De belangrijkste boodschap van de voorstelling, laat zich vatten in een zin: 'kan mij toch ook gebeuren'.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink