Tactory zit er nu anderhalf jaar. Louis Nibbelink is best trots op het onderkomen aan de IJsbaanweg in Enschede. Van de werkplaats tot de kantine en van de computerruimte tot de toiletten, Nibbelink showt de ruimtes met plezier. Veel werk hebben ze zelf gedaan. In de winkel staan veel zelfgemaakte meubels. Een houten bed, een kast, een tafel, maar ook houten dienbladen en brood- en tapasplanken. Ze worden op bestelling gemaakt, door de deelnemers van Tactory. Die deelnemers kampen allemaal met verslavingsproblemen. De meesten hebben een alcoholverslaving , zegt Nibbelink. Vervolgens een groep met de combinatie alcohol en drugs en de kleinste groep is verslaafd aan drugs. Sommigen zijn op 12-jarige leeftijd al begonnen.
Tactory is een onderdeel van de zorginstelling Tactus. Tactory biedt dagbesteding en arbeidsgewenning. Er is een klussendienst, een houtwerkplaats en een computerafdeling. Twee van de vijftien huidige deelnemers zijn werkzaam in de kantine. We laten de jongens zo veel mogelijk zelf koken. Dan leren ze ook met budgetten omgaan. Twee of drie keer in de week komt er een warme maaltijd op tafel. De meesten wonen alleen en eten vaak slecht. Ik vind dat ze hier tussen de middag wat lekkers moeten krijgen.
Initiatiefnemer
Tactory bestaat al dertien jaar, zegt Nibbelink in de kantoorruimte. Hij was de initiatiefnemer van het project en bedacht de naam Tactory. Factory staat voor fabriek en werk en Tact staat voor regelmaat en verwijst naar Tactus. Tactory, ik zag er veel potentie in. Jongens die in behandeling zijn voor verslavingsproblemen moeten van de bank af. Het is belangrijk dat je ze structuur biedt. In Hengelo zijn we begonnen met een fietsenmakerij. Nu hebben we verschillende takken. Vanaf het begin werkt het goed. Via Tactus komen ze binnen of via beschermd wonen. We werken samen met het Werkplein van de gemeente, met bedrijven en met de organisatie Ruim Baan Werkt. We krijgen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Streng zijn Nibbelink en zijn collega Ron van den Berg niet. We beginnen s morgens tussen acht en half negen. We bieden ze de mogelijkheid om op tijd te komen. Als ze later komen zeg ik: Ik ben blij dat je d r bent . Wel zijn we streng als het om veiligheid gaat.
Eén van de deelnemers brengt koffie. Hij is van de klussen met de bus . Tuinprojecten, verhuizingen, ontruimingen , somt Nibbelink op. Je hebt hier een goede afleiding , zegt de klusjesman. Ik heb ook houtbewerking geprobeerd, maar zo handig ben ik niet. De sfeer hier is goed. Je kunt alles zelf aangeven.
De weg naar een zelfstandige baan is lastig, weet Nibbelink. Wij willen er geen druk achter zetten. Er wordt in alle rust naar gekeken. Een verslavingsprobleem is van vele jaren. Je hebt de tijd nodig. Het moet slijten. Het is hier veranderen en verankeren, veranderen en verankeren. Soms is het hoogst haalbare dat ze hier zijn. Dan gebruiken ze in elk geval niet. Gebruik is hier uit den boze. Verslaving is een ziekte. Mensen worden kansarm door de verslaving. We proberen ze juist kansen te bieden.
Koesteren
Successen worden gekoesterd. Iemand die een behoorlijke verslaving achter de rug heeft is hier nu vrijwilliger in plaats van deelnemer , vertelt Nibbelink. Via Tactus heeft hij een opleiding tot ervaringsdeskundige gevolgd. Hij was ongeveer een jaar deelnemer. Het gros heeft nog wel eens een terugval. Zeker bij echt zware gebruikers. Veel mensen hebben meerdere problemen.
Van een deelnemer die bijna drie jaar is geweest heeft Nibbelink pas afscheid genomen. Hij is bij ons begonnen met een taakstraf en nu gaat hij bij een bouwbedrijf aan de slag. Dat is voor mij de kers op de taart. Nibbelink haalt een ander positief voorbeeld aan. Een deelnemer met posttraumatische stressstoornis maakt nu boekenkasten, voor zwerfboeken om precies te zijn. Hij vindt dat prachtig. Hij is erg enthousiast, maakt tekeningen. Je ziet hem groeien , aldus Nibbelink.
De deelnemers komen uit Twente. Een groenvoorziening en projecten in De Lutte en Oldenzaal zijn inmiddels helaas wegbezuinigd, meldt Nibbelink. Maar Enschede draait goed en is ook bedoeld voor vrouwen. In de werkplaats wordt met precisie gewerkt. En ook op computergebied wordt er succes geboekt. Een jongen die verslaafd was aan gamen repareert nu kapotte computers. Voormalig vluchtelingen uit het azc geven computer- en taallessen aan nieuwe bewoners van het asielzoekerscentrum. Nibbelink: Ze zorgen er bovendien voor dat de deelnemers van Tactory hun belastingaangifte kunnen doen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita