Janarthanan Sundaram doet aan wat hij zelf ongediscrimineerd flyeren noemt. Dat houdt in dat hij op straat iedereen aanspreekt. Zwart, blank, man, vrouw, oud, jong. Als ik alleen mensen opzoek die op mijzelf lijken, bereik ik de mensen die zeggen dat ze nooit bereikt worden ook nooit. Je moet uit je eigen bubbel komen, het gesprek aangaan.
Met dat in zijn achterhoofd stapt de Enschedeër deze zaterdag ook op een blanke man met een petje af. Toen ik hem vroeg of hij ging stemmen, maakte hij D66 uit voor kankerpartij . Ik wilde van hem weten waarom hij dat vond, liep met hem mee en toen escaleerde het. Hij zou mij neer rammen als ik nog een woord zou zeggen.
Slaande beweging
Sundaram: Er liepen allemaal mensen omheen, dus ik vroeg: ga je dat echt doen, tussen al deze mensen? Hij zei van wel, maakte met zijn arm een slaande beweging in de lucht. En je zag aan zijn ogen dat hij het meende. Toen heb ik mijn mond maar gehouden, tot hij doorliep. Het loopt met een sisser af. Het kandidaat Statenlid noemt het wel even een momentje , dat niet in de koude kleren gaat zitten, maar doet geen aangifte. Niet kansrijk.
Hoewel de gesprekken op straat 99 van de 100 keer goed gaan, is dit niet de eerste keer dat hem zoiets overkomt. Ik ben tijdens voorgaande campagnes drie keer eerder met fysiek geweld bedreigd. Het is iets van de laatste jaren.
Opgefokt
Enerzijds vindt hij dat hij er tegen moet kunnen , zegt hij dat shit happens. Anderzijds noemt hij dit agressieve gedrag te raar voor woorden . Er is geen reden voor iemand in Nederland om zo opgefokt te zijn. Dat gaat echt een stap te ver. Je kan het prima niet met elkaar eens zijn, je hoeft niet op die partij te stemmen. Maar die agressie is nergens voor nodig.
Daarom spreekt hij zich erover uit. Als we dit niet vertellen, dan wordt dit normaal. Dit gedrag moet ophouden. Hij hoopt ook dat anderen, met soortgelijke aanvaringen, dit soort incidenten gaan benoemen. Want ik weet dat het vaker gebeurt.
Verharding
De verharding die Sundaram ervaart, ziet ook D66-lijsttrekker voor de provinciale Statenverkiezeningen Wybren Bakker. Mensen reageren feller , zegt Bakker. Die polarisatie die ontstaat vind ik niet prettig. Maar het is wel een politieke werkelijkheid. Zelf maakte hij ontremde reacties, zoals bij Sundaram, overigens nog niet mee.
Een woordvoerder van Commissaris van de Koning Andries Heidema laat desgevraagd weten niet meer van dit soort incidenten te kennen. Wij vinden het belangrijk dat partijen zichzelf kunnen promoten. Iedereen die vrijwillig de straat op gaat voor de verkiezingen, moet veilig zijn mening kunnen verkondigen. Dat is in Nederland een groot goed. Ook de woordvoerder hoopt dat als dit soort zaken zich voordoen, campagnemedewerkers dit melden. Hoe meer we hier over horen, hoe beter we in kaart kunnen brengen of het echt een probleem is, of dat het een eenmalig, vervelend geval is.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga