De wens tot bescherming daartegen heeft Omtzigt verwoord in een motie naar aanleiding van een terugvorderingsactie van ambtenarenpensioenfonds ABP. Morgen stemt de Tweede Kamer over die motie.
Terugbetalen
Het ABP kwam er recent achter dat zevenhonderd deelnemers ten onrechte jarenlang een partnertoeslag op hun pensioen hadden gekregen. Die vordert het ABP nu terug. Dat gaat om forse bedragen. Sommige mensen moeten tienduizenden euro s terugbetalen. En dat moet dan van een pensioen van 600 euro in de maand , zegt Omtzigt. Dat betekent dat ze nog 200 euro per maand overhouden. En dat vijf jaar lang.
Wat het Kamerlid uit Enschede steekt, is dat de gepensioneerden geen enkele schuld hieraan hebben. Het ABP heeft zelf de pensioenen fout berekend. De gepensioneerden konden niet weten dat die fout werd gemaakt. Maar nu zijn ze wel de dupe. Het steekt me dat verantwoordelijk minister Koolmees van Sociale Zaken zegt dat het ABP eerst het geld moet terugvorderen en pas daarna moet kijken of er coulance kan worden toegepast.
De CDA er wil dat gepensioneerden een betere rechtsbescherming krijgen. Het pensioen is samen met het eigen huis een van de grootste vermogensbestanddelen voor mensen. Daar moet je op kunnen vertrouwen.
Derde fout
Bescherming van gepensioneerden is geen overbodige luxe volgens Omtzigt. Hij constateert dat fondsen vaker in de fout gingen. Bij het ABP is dit al de derde fout in een paar jaar. In 2015 ging het mis bij de partnertoeslag en in 2017 blunderde het fonds bij de ANW-compensatie. Maar ik krijg ook brieven van mensen die klagen dat het pensioenfonds verkeerde berekeningen maakte over de hoogte van het pensioen dat mensen krijgen als ze eerder stoppen met werken. Op grond van die berekening stopten mensen dan eerder met werken. Bij pensionering bleek vervolgens dat ze minder kregen dan was berekend. Al die fouten leiden tot wantrouwen, want je kunt je uitkering blijkbaar niet vertrouwen.
Deelnemers krijgen jaarlijks het Uniform Pensioen Overzicht (UP). Omtzigt stelt voor dat deelnemers aan die overzichten rechten kunnen ontlenen. Op het overzicht staat de te verwachten hoogte van het pensioen. Daar kun je echter geen rechten aan ontlenen. Dat zou misschien wel moeten. Of spreek af onder welke voorwaarden een pensioenfonds geld mag terugvorderen en tot hoe lang terug in de tijd. Nu zegt het pensioenfonds we hebben een fout gemaakt en we vorderen terug . Kijk, als er sprake is van een overduidelijke fout, moet dat kunnen. Ook als sprake is van fraude of oplichting, moet het geld worden teruggevorderd .
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: CDA