Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Omwonenden wachten jaar op beplanting bij viaduct in Usselo

403811 Emiel Muijderman 2

Meer dan een jaar geleden zijn er afspraken gemaakt over beplanting bij het viaduct over de Boekelosestraat in Usselo. Maar omwonenden vragen zich af wanneer er iets gebeurt.

De N18 kruist de verbindingsweg tussen Usselo en Boekelo bovengronds en dat betekent ook iets voor het uitzicht van omwonenden. Er is daarom beloofd om te zorgen voor een goede aanplant op het talud, zodat de autoweg over een aantal jaren verschuilt raakt achter een groen gordijn.

In het begin van 2018 zijn die plannen vastgelegd in een contract tussen Rijkswaterstaat en aannemer Noaber18. Voorafgaand aan dat contract hebben alle belanghebbenden onder wie bewoners met elkaar hierover gesproken. Maar omwonenden, namens wie Gerrit Bijvank het woord voert, zijn nu bang dat er maar weinig van terechtkomt.

Afgraven
De afspraken behelzen kort en simpel gezegd: het planten van bosschages en grotere bomen langs de N18 aan de zijde van Usselo. Voor dit plantsoen is grondverbetering nodig. Dat wil zeggen: het tot een halve meter diepte afgraven van de huidige kleigrond en dan zwarte grond er weer in.

Gerrit Bijvank rekent uit dat het hier gaat om 3.000 kuub zand, goed voor tweehonderd vrachtwagens. Maar die wagens hebben Usseloërs tot nu toe niet gezien.

Mails
Tientallen mails stuurde Bijvank afgelopen jaar naar Rijkswaterstaat, onderaannemer KWS en de gemeente Enschede. Werkzaamheden bleven uit. Dat had in eerste instantie te maken met de droogte in de zomer , zegt Bijvank. Het werd verplaatst naar het najaar. Toen ik in januari voor de zoveelste keer informeerde kon het niet vanwege het vorstseizoen.

Onlangs was er beweging bij het talud. De eerste aanplant zit in de grond. Maar zonder de beloofde grondverbetering. Gewoon in geel zand. Zelfs de werklieden die er mee bezig waren zeiden tegen me dat nog geen 10 procent van de aanplant zal aanslaan. Nu liggen de werkzaamheden weer even stil. Bijvank is bang dat de bomen nooit geplaatst worden en dat er van de afspraken niets terechtkomt.

Begrip
We kennen en begrijpen de zorgen van de bewoners , meldt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Het contract is tussentijds gewijzigd. Dat betekent dat ook de aanpak van de aanplant en grondbewerking is aangepast. Daar wordt nu hard aan gewerkt. Binnen de komende paar weken weten we daar meer over en kunnen we de bewoners hierover duidelijkheid geven.

Bijvank heeft Rijkswaterstaat laten weten dat de buurtschap de gemaakte afspraken deze zomer met een inspectie zal toetsen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.