Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Welke schade veroorzaakte de ontspoorde trein in Enschede?

404491 Whats App Image 2019 03 14 at 061223

ProRail zegt nog zeker de hele donderdag nodig te hebben om het spoor bij Enschede te herstellen, nadat er woensdagavond een trein ontspoorde. Want hoewel de rails nog intact zijn, heeft de trein wel veel schade veroorzaakt.

We moeten 120 dwarsliggers vervangen", zegt woordvoerder Aldert Baas donderdagochtend. Die zijn beschadigd door de wielen die woensdagavond buiten het spoor terechtkwamen. Nadat de nieuwe dwarsliggers - de betonnen balken die dwars onder de rails liggen - zijn geplaatst, moet een speciale machine het spoor weer rechttrekken en het spoorgrint herverdelen. Pas dan kan het spoor weer gebruikt worden.

De verwachting is dat er pas vrijdag weer treinverkeer mogelijk is tussen Enschede en Gronau. Maar dat is nog met een slag om de arm. Hou dus goed de reisplanner in de gaten voor je van huis gaat.

Zware klusDe Duitse trein die woensdagavond ontspoorde is niet beschadigd, zegt Baas. De trein is op een boom gereden, waarna alleen de voorste wielen uit het spoor zijn gelopen. De trein kon vanochtend ook weer op eigen kracht wegrijden.

Het terugzetten van de trein op het spoor was geen gemakkelijke klus. Normaal gesproken gebruikt ProRail het liefst een kraan om de trein op te takelen, maar omdat er aan beide kanten van het spoor bomen staan was dit niet mogelijk. We hebben de trein met grote krikken omhoog geduwd, milimeter voor milimeter. Dat is nauwkeurig en zwaar, want zo'n trein heeft nogal wat gewicht.

Kosten onbekendHet is volgens ProRail nog niet duidelijk hoeveel het ontsporen van de trein en de herstelwerkzaamheden precies gaan kosten. Die kosten zitten in de manuren, maar ook in de materialen en het regelen van vervangend vervoer. Hoe hoog de rekening precies wordt weten we dus nog niet, maar het is een kostbare klus.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Patrick Moes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.