Sinds 2015 beschikt het Leger des Heils in Enschede over een houtwerkplaats waar meubels worden gemaakt. Dat groeide al snel uit zijn jasje. Aan de Lenteweg werd een nieuw onderkomen gevonden en sinds vorig jaar zit daar vlakbij, aan de Euregioweg, het Work Center. Dat is speciaal geopend om samen te werken aan de bouw van verplaatsbare, houten tiny houses. Wij maakten al meubels en toen dachten we: wij kunnen veel meer dan dat , zegt werkproject-manager Niek Heinemeijer. Eind vorig jaar werd de werkplaats ingericht en inmiddels staan er in de hal vijf houten huisjes in verschillende stadia.
Energieneutraal
Het ontwerp is van eigen hand en komende zomer worden ze opgeleverd. Heinemeijer is trots op het werk dat er geleverd wordt. De huisjes zijn bijna energieneutraal. Geen gasaansluiting, er kunnen zonnepanelen op. Het is een uniek product, we zijn er heel trots op.
Toch zijn de huisjes niet een doel op zich, benadrukt hij. Eigenlijk had het evengoed een metaalwerkplaats kunnen zijn. Het doel is, de deelnemers zicht op werk te bieden. De mensen die hier komen hebben een heel diverse achtergrond. Ex-gedetineerden, mensen met verslavingsproblemen, met schulden. Wat ze gemeen hebben, is dat ze nog niet toe zijn aan een regulier werktraject bij het UWV. Wij helpen ze om weer te wennen aan een werkritme, om arbeidsvaardigheden te leren. s Ochtends op tijd komen, omgaan met collega s. Dat soort dingen.
Bemoedigend
De cijfers zijn bemoedigend. Bij het Leger in Enschede doen zo n vijftig mensen mee aan een werkproject, waarvan dertig bij de houtwerkplaatsen. Vorig jaar konden er achttien mensen uitstromen naar ander werk. Gerrit (32) is een van de deelnemers.
Hij werkt dagelijks aan de huisjes. Het betekent voor mij een stukje structuur , zegt hij. Ik kan hier aan het het werk, ik verveel me niet. En het bevalt goed, het is leuk werk en ik heb leuke collega s. Ik loop hier met plezier.
Open huis
Gisteren hield het Leger open huis in de werkplaats. Er was veel belangstelling en terwijl cateraars met drankjes en schalen met hapjes rondgingen, timmerden de deelnemers rustig verder. Aan kastjes bijvoorbeeld, die weer worden gebruikt in woonlocaties van het Leger des Heils elders in het land. Zo snijdt het mes aan twee kanten: het werkproject heeft een doel en het Leger kan zijn woonlocaties inrichten.
Bedden, kasten, alles wordt op die manier zelf gemaakt, zegt Heinemeijer. Alle houten producten, zowel de meubels als de huisjes, zijn dan ook niet in eerste instantie voor de commerciële markt bedoeld. Het kan natuurlijk wel , zegt Heinemeijer. Deze huisjes zijn bijvoorbeeld ook in te zetten door woningcorporaties. Maar we gebruiken het vooral intern, op locaties waar we tijdelijk wat meer mensen moeten huisvesten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willligen