Dat woensdagavond de trein tussen Enschede en Glanerbrug door een omgevallen boom ontspoorde, kwam niet helemaal als een verrassing. ProRail sprak enkele jaren geleden al met de gemeente over de risicovolle ligging van het spoortraject. 'We wilden al meer bomen weghalen'.
ProRail wil nogmaals onderzoeken of er meer bomen moeten worden gekapt of gesnoeid langs het traject waar woensdagavond een trein ontspoorde. Dat zegt woordvoerder Aldert Baas van de spoornetbeheerder. "Enkele jaren gelegen hebben we al met de gemeente Enschede over dit traject gesproken, omdat we de risico's voorzagen. Toen zijn ook enkele bomen gekapt, maar minder dan we graag hadden gezien. Daar hebben we overigens zelf mee ingestemd."
Aan beide kanten van het spoor tussen de Oostburgweg en de Oosterstraat staan bomen, met een dikte van zo'n 20 centimeter, dicht bij de rails. Een van de bomen waaide woensdag om en kwam op het spoor terecht, waarna de trein die vanuit Gronau naar Enschede onderweg was erop botste en ontspoorde. In de trein zaten zo'n veertig personen, die allen ongedeerd bleven.
Kappen
Om problemen in de toekomst te voorkomen wil ProRail kijken of opnieuw onderhoud nodig is aan de bomen. Die staan volgens de gemeente op grond van ProRail, maar woordvoerder Baas legt uit dat dit niet betekent dat de spoornetbeheerder zomaar kan kappen. "Net als ieder ander moeten wij een kapvergunning aanvragen bij de gemeente. Daarvoor willen we eerst goed in kaart brengen wat de risico's zijn. We willen niet zomaar alles kappen, maar er moet wel een goede balans zijn tussen de omgeving en de veiligheid op het spoor. Dat is nu niet het geval, zo blijkt uit het ongeluk van woensdag."
Woordvoerder Angèle Scholtes van de gemeente bevestigt dat 'kort geleden' in overleg met ProRail een aantal bomen is gesnoeid en verwijderd. "Mocht ProRail dat nu weer nodig achten, kunnen ze uiteraard een vergunning aanvragen."
Volgens ProRail is nog niet duidelijk hoe groot de schadepost is. Die kosten zitten in de manuren, maar ook in de materialen en het regelen van vervangend vervoer. Hoe hoog de rekening precies wordt weten we dus nog niet. Maar het was een kostbare klus.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: ProRail