Keuringsarts K. vulde een voorgekauwd vragenlijstje in en liet zijn bevindingen niet door zijn cliënten lezen voordat hij ze naar de gemeente Enschede stuurde. 'Verwijtbaar handelen', zegt het tuchtcollege in Groningen. De keuringsarts van bureau Sciopeng kreeg een berisping.
Het Enschedese echtpaar (70 en 71 jaar) deed beroep op huishoudelijke ondersteuning. Mevrouw is beperkt in haar functioneren door een hersenbloeding. Ze staat wat wankel op haar benen. Meneer is hartpatiënt en heeft meer gezondheidsklachten. Hij helpt haar zo goed en kwaad als het gaat in het huishouden of bij het douchen, maar ondervindt steeds meer problemen door zijn leeftijd en gezondheid. Het echtpaar - 3,5 uur gekort op de thuiszorg - vraagt extra hulp in het huishouden.
Afspraak
De wijkcoach maakt een afspraak met een keuringsarts. De gemeente werkt daarvoor sinds 2010 met adviesbureau Sciopeng (tot medio 2016 Scio Consult, sinds 2019 Bender) in Deventer. Het gesprek tussen keuringsarts K. en het echtpaar heeft plaats bij wijkteam Centrum in de Noordmolen. Als het keuringsrapport is afgerond, horen meneer en mevrouw via de wijkcoach dat de aanvraag voor extra hulp is afgewezen. De rapportage hebben zij tot op dat moment niet gezien. Ze doen moeite om een afschrift te krijgen. Het echtpaar houdt een nare bijsmaak over aan de keuring en de manier van vragen stellen. Voor hun werkelijke medische problemen is nagenoeg geen aandacht geweest, bepleiten ze. Bij het tuchtcollege zegt keuringsarts K. dat hij in opdracht van de gemeente Enschede medisch advies gaf. De vragen die hij in het gesprek met het echtpaar stelde, zijn vooraf door het wijkteam aangeleverd. Verder doorvragen vond hij onnodig. Dat hij zijn rapportage na afronding direct naar het sociale wijkteam stuurde, is volgens hem de gebruikelijke gang van zaken. Hij handelt immers in opdracht van de gemeente, is zijn verweer.
Het tuchtcollege veegt de argumenten van de keuringsarts van tafel. Betrokkenen hebben altijd recht op inzage en correctie van een rapportage door de keuringsarts. Door dit niet te doen, heeft K. 'niet gehandeld zoals van een redelijk bekwaam handelend professional verwacht had mogen worden'. Dat geldt ook voor zijn consult. Hij heeft enkel de door het wijkteam voorgekauwde vragen gesteld, geen verslag gemaakt van het gesprek en zijn bevindingen niet ondersteund met bronnen. De arts heeft een berisping gekregen en staat nu geregistreerd in het BIG-register.
De gemeente Enschede herkent zich niet in de uitspraak over het niet delen van keuringsrapporten. 'Gebruikelijk is dat de keuringsarts mondeling de strekking van het advies met cliënt deelt. Cliënt krijgt dan gelegenheid om te reageren. Uiteraard kan cliënt inzage in keuringsrapport krijgen. Als cliënt het eens is met de strekking, wordt advies rechtstreeks toegestuurd aan de behandelend consulent, dit doen we om de voortgang erin te houden', aldus een woordvoerster. 'Het is gebruikelijk dat wij de keuringsarts een vraag meegeven. Basisvraag is: wat zijn beperkingen en functionele onmogelijkheden van de cliënt ten aanzien van de resultaten die bereikt moeten worden?' Sciopeng is inmiddels gestopt met het leveren van keuringsartsen. Sinds 1 januari heeft Enschede een contract met Ausems en Kerkvliet.
VerdrietigMeneer en mevrouw (die niet met hun naam in de krant willen) hebben lang getwijfeld om hun verhaal te vertellen. Ze zijn moe en verdrietig. Het tuchtcollege heeft hun zaak eind 2018 behandeld. Sindsdien heeft het echtpaar de zes uren thuiszorg per week terug.
Maar ze zijn ongerust; er volgt op zeer korte termijn een nieuwe keuring. "We zijn het gewoon zat", zegt meneer. "Dit beheerst al jaren ons leven. We willen onze hulp." Het lijstje namen van consulenten, deskundigen en artsen dat zich met hun situatie heeft bemoeid nadert de tien. "We hebben geen vertrouwen meer."
Keuringsartsen
De gemeente Enschede maakte vorig jaar 200 keer gebruik van een keuringsarts. In 2017 ging het om 326 aanvragen. De totale kosten over deze twee jaar bedragen zo n 106.000 euro. Het gaat hierbij niet alleen om keuringen voor huishoudelijke hulp. Keuringsartsen worden in Enschede ook ingezet voor aanvragen voor een gehandicaptenparkeerkaart, leerlingenvervoer, de wet inburgering en bijstandsaanvragen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede