De eerste groep deelnemers aan het project Supporter van Elkaar, onderdeel van Scoren in de Wijk van FC Twente, heeft vrijdagavond de première beleefd van de documentaireserie waarin ze zelf de hoofdrol spelen.
Een beetje zenuwachtig, maar toch ook heel nieuwsgierig naar het eindresultaat, kwamen de deelnemers van het project gisteravond naar de Grolsch Veste. Mensen uit Dolphia en Zuid werden maandenlang gevolgd door Willy Berends en cameraman Cars Bijlstra bij hun zoektocht naar meer positiviteit en wat meer glans in hun leven. En getuige de reacties na afloop van de eerste aflevering, is dat geslaagd.
Gezinnen helpen
Het project begon ruim een jaar geleden toen de Stichting FC Twente, scoren in de wijk een 22-koppige selectie presenteerde die zich inzet voor Enschedese gezinnen. Met het project Supporter van Elkaar wil de club gezinnen helpen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Onder de geselecteerden zijn clubcoryfeeën als Eddy Achterberg, Rik Platvoet en Harry Dost. Zij gingen en gaan met de groepen aan de slag, waarbij het doel is om mensen op een sportieve en leuke manier met elkaar te laten omgaan.
Uit de eerste serie blijkt dat er vriendschappen zijn gesloten, mensen aan een baan zijn geholpen en deelnemers met een sport zijn begonnen. En daar was het de bedenkers allemaal om te doen. Inmiddels is de vijfde groep al druk bezig.
De eerste uitzending is maandag te zien bij 1Twente en online bij De Twentsche Courant Tubantia, 1Twente en FC Twente. Drie deelnemers delen hieronder vast hun ervaringen.
Kaja Khatir: Niet alleen maar huisvrouw spelen
Alles wat met voetbal te maken heeft, wordt in ons gezin gevolgd en zo zijn we ook bij dit project betrokken geraakt. Mijn man en twee zoons voetballen bij Sportclub Enschede en de andere twee doen aan atletiek bij AC Tion. Ik had niet direct een doel voor ogen toen ik begon aan het project, maar door in een groep mensen mee te doen, leer je van elkaar. Kinderen worden gestimuleerd om te gaan sporten. Ik heb inzicht gekregen in de verhalen achter de mensen en wat er allemaal bij dit project komt kijken. Ik heb er vrienden aan overgehouden en mijn sociale netwerk uitgebreid. Ik kan nu makkelijker mensen stimuleren om ergens bij aan te sluiten en niet alleen maar thuis te zitten en moeder- en huisvrouw te spelen. Ik zou het zo weer doen.
Chantal Krol: Met iets kleins veel betekenen
Ik ben via een vriendin in contact gekomen met dit project in onze wijk Dolphia. De wijk is op zich al een gemeenschap waar iedereen elkaar kent en helpt. Ik had vooral verwachtingen dat de kinderen zouden gaan sporten, maar het project was veel breder. Dat heeft me aangenaam verrast. Ik kende al veel mensen, maar door dit traject ken ik nog meer mensen. Mijn oudste sport uit zichzelf, al is ze nu net gestopt met taekwondo en is ze zoekende naar een andere sport. We hebben als groep de wandelvierdaagse gelopen en ook nog voor een goed doel, Kirstens Kanjers, voor onderzoek naar hersentumoren. Dat was heel bijzonder om mee te maken. Het heeft ons geleerd dat je met iets kleins best heel veel kunt betekenen voor elkaar.
Wesley Retmeijer: Op zoek gaan naar mijn talenten
Via mijn moeder ben ik met het project in aanraking gekomen en ik wist eerst niet goed wat ik ermee aan moest. Ik ben van mezelf niet zo sportief en maak niet heel snel contact, maar door dit project is dat wel verbeterd. Ik heb ontdekt dat ik vooral moet kijken naar wat ik echt leuk vind en op zoek moet gaan naar mijn talenten. In de film heb ik een paar keer aan kogelslingeren gedaan en dat was best leuk om te doen, maar de stap zetten om het ook echt te gaan doen buiten het project om is een grote. Ik ben goed met mijn handen en heb door de workshop heftrucktijden geleerd dat ik ook daar best handig in ben. Misschien helpt me dat op weg naar een baan als ik van school af ben.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook