Het is het ultieme geheim van deelnemers aan de World Solar Challenge: de techniek achter de futuristische zonnewagens. Waar andere teams de luiken gesloten houden, maken de Twentse studenten een opvallende switch. Vanaf deze zomer wordt er open kaart gespeeld. Of althans, bijna open kaart...
Hoe bouw je een zonneauto?
Op een open platform gaat Solar Team Twente de zeven belangrijkste onderdelen uit de zonnewagen prijsgegeven. Hoe werkt de auto precies? Wat is de beste afstelling tussen aerodynamica en elektrotechniek? Geen enkel ander team ter wereld doet dat nog. Onder de noemer 'Hoe bouw je een zonneauto?' wordt die kennis gedeeld met de buitenwereld. "Wij willen dat onze auto's uiteindelijk op de weg komen", legt teamlid Merel Oldenburg (21) uit. "Of in ieder geval de technieken die we gebruiken. Dan is dit een belangrijke stap."
De World Solar Challenge is een tweejaarlijkse race met zelfgebouwde zonneauto's in Australië tussen de beste universiteiten ter wereld. In Enschede werken negentien studenten van de UT en Saxion fulltime aan die Twentse superbolide.
De afgelopen vijftien jaar moest het Twentse team steeds buigen voor Delft, 's werelds beste zonnewagenbouwer. Slimme technieken om sneller te kunnen rijden werden nooit gedeeld. "Maar als alles gesloten blijft", zegt Oldenburg, "gaat verandering te langzaam."
Jezelf niet in de vingers snijden
Toch wordt niet alles prijsgegeven. Zo stelt Solar Team Twente alleen de oudere zonneauto Red One ter beschikking. Die werd in 2015 tweede tijdens de race Down Under. De nieuwste variant Red E, waarvan gisteren op vliegveld Twente het ontwerp werd gepresenteerd, blijft geheim. Als team wil je niet je beste kennis blootgeven, jezelf in de vingers snijden. Maar de Red One is nog maar vier jaar oud. Daar valt een boel van te leren, voor iedereen.
Wat die keuze makkelijker maakt, is dat voor deze editie een andere koers wordt gevaren. Solar Team Twente kiest voor een ander type zonnecel, afkomstig uit de ruimtevaart. Die is een stuk efficiënter dan het paneel van de laatste tien jaar. Wel mag van dat type zonnecel (van Gallium-Arsenide in plaats van silicium) minder worden gebruikt op de wagen. Daardoor gaat het team in oktober met de kleinste zonneauto ooit naar Australië.
Na lang wikken en weken hebben we hier voor gekozen , legt technisch manager Sybren Wubs uit. De keuze had het wel grote gevolgen voor de rest van het ontwerp. Maar die uitdaging maakt het juist mooi. Ons doel blijft innovatie, de race is het middel. Maar als de cijfers niet liggen, kunnen we met deze auto de wedstrijd winnen. Eindelijk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels