Sportaal en de gemeente doen onderzoek naar preventieve maatregelen tegen weglekken van rubbergranulaat van kunstgrasvelden. De aanbevelingen die daar uit komen moeten er toe leiden dat het rubber niet via het drainagewater in sloten belandt. Het onderzoek is over enkele weken klaar. Het gaat hierbij niet alleen om sportvelden, maar ook speelveldjes in de wijken.
Dat meldt het stadsbestuur in antwoorden op vragen van het CDA-gemeenteraadslid Mart van Lagen over de kunstgrasvelden met rubbergranulaat in de stad.
OnderzoekOnderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft na meerdere mediapublicaties in 2016 uitgewezen dat de in kunstgrasvelden verwerkte rubberkorrels in verband met de hoge concentraties zink, kobalt en minerale oliën slecht zijn voor het milieu.
Met zijn schriftelijke vragen informeerde Van Lagen naar de stand van zaken rond de kunstgrasvelden in Enschede en of de grond rond deze velden mogelijk vervuild zijn. Enschede legt vooralsnog geen nieuwe velden aan met rubberkorrels.
Beperkt zicht
De gemeente meldt 'beperkt zicht' te hebben op de eventuele vervuiling van gronden en/of drainagewater bij kunstgrasvelden. Wel hebben de renovatiewerkzaamheden bij voetbalverenigingen Aramea, Avantie, Victoria aan de hand van rapportages van Sportaal in 2018 aangetoond dat er in de bermen naast het kunstgras 'licht verhoogde gehalten' aan zink en minerale olie voorkomen. Volgens de gemeente zijn deze concentraties niet schadelijk voor mens, dier en milieu.
Maatregelen
Om verhoogde concentraties bij kunstgrasvelden verder te voorkomen, brengt de gemeente in beeld welke maatregelen genomen kunnen worden om verspreiding tegen te gaan. Op plekken ook renovaties van velden gepland staan, wordt onderzoek naar de gronden en het drainagewater gedaan.
Pittig
Kiest Enschede voor het saneren van kunstgrasvelden met rubbergranulaat, dan komt dat de gemeente op een pittige rekening te staan. Bij het verwijderen van alle lagen van het veld, kost dat de gemeente 250.000 tot 300.000 euro per veld.
Het is overigens de vraag of en in welke omvang sanering van de velden nodig is, stelt de gemeente in de beantwoording van de vragen van Van Lagen. De CDA'er informeert ook naar de kosten van kunstgrasveld met kurk en een hybride veld (natuurgras vermengd met kunstgras). Die kosten bedragen respectievelijk 465.000 en 350.000 euro. De levensduur van een hybride veld is wel veel korter dan die van een kunstgrasveld.
Sloten
Het onderzoek naar maatregelen die moeten voorkomen dat rubberkorrels via het drainagewater in sloten terecht komen, heeft plaats op voorspraak van het RIVM. De gemeente heeft Sportaal opdracht gegeven om te komen met een duurzaam plan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay