Demcon opende vijf jaar geleden een vestiging in Brabant, omdat opdrachtgever ASML het prettig zou vinden Demcon als toeleverancier in de nabijheid te hebben. Een vestiging in Brainport is ook handig voor het aantrekken van talent. Want een aantal talentvolle jongeren wil wel naar Demcon, maar niet naar Enschede. Daarom hebben we ook vestigingen in de universiteitssteden Delft en Groningen , verduidelijkt directeur Dennis Schipper (54).
Economische agenda
In Brainport gaat volgens Schipper alles sneller omdat daar het bedrijfsleven de economische agenda bepaalt . In Twente doet de overheid dat. Het probleem hier is, dat er geen gemeenschappelijke agenda is.
Hij geeft een voorbeeld: Het vasthouden van talent is in Twente een probleem. Er zijn her en der wat initiatieven, maar er is geen gezamenlijke aanpak. Ondertussen lees ik dat één op de drie UT-studenten geen enkel Twents bedrijf kan noemen. Ze lopen vijf jaar rond op de campus, maar worden kennelijk niet verleid om te blijven. Als behoud van talent een probleem is, moeten we dat met z n allen gaan doen.
Minder krachtig
Het Twentse bedrijfsleven is minder krachtig , vindt ook directeur Jaap Beernink (35) van Novel-T, dat in Twente hetzelfde ondersteunende werk doet als Brainport in de regio Eindhoven. Bedrijven zijn hier ook minder groot. Twente heeft geen Philips, VDL en NXP. ASML in Veldhoven zet bijna elf miljard euro om. Ja, dan wordt er naar je geluisterd.
Twente heeft niet echt een boegbeeld, constateert Beernink. Dat is zó jammer. In Eindhoven was Rob van Gijzel, voor zijn vertrek als burgemeester, dat. En nu zijn opvolger. In Twente had Kees Koolen, oud-directeur van Lithium Werks, dat kunnen worden. Een topondernemer die iets groots tot stand brengt ¦ Maar we weten inmiddels hoe dat is gegaan. Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede had boegbeeld kunnen zijn, maar dat zien de meeste Twentse gemeenten toch anders. We gunnen elkaar hier te weinig. Vorige week was Focco Vijselaar, directeur-generaal bij het Ministerie van Economische Zaken, hier. Die gaf ook aan een Twents boegbeeld te missen en zei ook letterlijk, dat in Den Haag het idee bestaat dat het in Twente rommelt. Dat is niet goed.
Veel te groot
Hoeveel krijgen al die Twentse ondernemersnetwerken nu echt voor elkaar, vraagt Dennis Schipper zich af. Zo n IKT is natuurlijk veel te groot; goed als trefpunt, maar niet zo geschikt als lobbyclub. Wat mist is een cruciaal netwerk. De directeuren van de 50 grootste bedrijven van Twente zouden samen een netwerk moeten vormen en samen een topper als directeur moeten aanstellen. Zoals Paul van Nunen, de voormalige adviseur van Mark Rutte, Brainport Eindhoven trekt. Een slimme zet om zo n man aan te stellen. Han ten Broeke (ex-Kamerlid VVD-red.) was een tijdje geleden op zoek naar een nieuwe baan. Hij kent de weg en de mensen in Den Haag, maar ik heb niet gehoord dat hij vanuit Twente benaderd is.
Toeleverende bedrijven
Op de kop af 107 toeleverende bedrijven telt de coöperatie Brainport Industries. Het doel: door samen te werken en kennis te delen meer opdrachten binnenhalen.
Tot die leden een derde komt van buiten de regio Eindhoven - behoren naast Demcon uit Enschede, ook de eveneens in Enschede gevestigde producent van elektromotoren Maxon Industries en Contour Covering Winterswijk, producent van hoogwaardig plaatwerk.
Brainport Industries heeft zeven jaar na de oprichting een eigen hightech campus in gebruik genomen. Wie zich er wil vestigen, moet bereid zijn anderen bij zich in de keuken te laten kijken. We werken hier met gezamenlijke innovatieprogramma s. Dan moet je bereid zijn kennis te delen , zegt directeur John Blankendaal van Brainport Industries.
100.000 vierkante meter
Blankendaal leidt zijn bezoek met gepaste trost rond in het 100.000(!) vierkante meter beslaande bedrijvencentrum, nabij Eindhoven Airport. De projectontwikkelingspoot van VolkerWessels investeert 100 miljoen euro in de nieuwbouw, waarin ook plek is voor het praktijkcentrum van Summa College (roc).
Huurders van het BIC huurder nummer twintig heeft zich gemeld gaan namelijk niet alleen vergaderruimte, maar ook een 3D-printer, cleanroom, robots, software, data en een modulaire assemblagelijn met elkaar delen. Je ziet overal campussen, maar het voordeel hier is dat er een innovatieprogramma aan vast zit, waaraan 65 bedrijven gaan meedoen , zegt John Blankendaal. Die innovatieprogramma s zijn ondergebracht in zeven fieldlabs , waaraan zowel leden en niet-leden van Brainport Industries kunnen deelnemen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Jan Schartman