Voor een megazwendel met beleggingen in onder meer windenergie, villa s, warmtepompen, zonne-energie en kankermedicijnen wil justitie de Hengeloër Pieter B. (50) 3 jaar de cel in. De Enschedese oud-zakenman en ex-raadslid Wim van der N. (61) hoorde een voorwaardelijke celstraf van 9 maanden tegen zich eisen plus een werkstraf van 240 uur.
Samen met vijf andere verdachten vormen zij de Gelderse sprinkhaanbende die voor zo n 8 miljoen euro fraudeerde met hippe beleggingsproducten en daarmee bijna 300 investeerders dupeerden. De zeven mannen worden de sprinkhaanbende genoemd, omdat zij van bedrijf naar bedrijf hopten en keer op keer nietsvermoedende beleggers in een recordtijd kaalvraten. Het geld verdween in eigen zakken.
Uitbuiten
De zeven verdachten runden meerdere bedrijfjes met allerlei hippe producten, die ze met ronkende folders en websites aan de man brachten. Ze deden dat met bedrijven als Tradewinds, Noorderwind, Hollandsche Wind, Morvan Capital en Bright Invest. Ze gingen zelfs door toen de FIOD hen allang de wacht had aangezegd. Ze beloofden hun beleggers torenhoge winsten. Sommige beleggers zagen een investering van vele tienduizenden euro s als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zonder scrupules. Mensen uitbuiten, het lekkerste wat er is , appte Stefan S. (36) uit Zutphen naar een van de medeverdachten.
Laatste woord
Wim van der N. (61) speelde de afgelopen dagen in het proces in Amsterdam een opmerkelijke rol. Hij zei door psychische problemen niet in staat te zijn het proces bij te wonen. Het aanbod van justitie om hem per taxi te halen en te brengen sloeg hij af. Omdat hij als verdachte onder andere toch recht heeft op een laatste woord, reist de rechtbank in april af naar Almelo. De rechtbank zal hem daar dan ook nog het nodige willen vragen over zijn rol.
PvdA
Van der N. verdiende ooit veel geld met een payrollbedrijf en zat voor de PvdA en Enschede Solidair in de Enschedese gemeenteraad. Hij gleed echter zakelijk en financieel steeds verder af. Nu ontkent hij hardnekkig zijn betrokkenheid bij de beleggingsfraude. Hij zegt slechts zijn lege BV ter beschikking te hebben gesteld aan kennissen. Het Openbaar Ministerie en zijn medeverdachten denken daar anders over.
Sprinkhaanbende
De andere Twentse verdachte, Pieter B., geniet al langer een dubieuze reputatie. Hij heeft een trits aan failliete bv s op zijn naam staan. De Hengeloër kwam ooit landelijk in het nieuws, omdat hij lege bv s opkocht, waar onder andere zanger Marco Borsato en toenmalig Ajax-directeur Rik van den Boog aandeelhouders van waren. De opgekochte bv s kregen een andere naam en stierven een stille dood. In 2010 brandde een bedrijfspand van B. af, waarbij een hij zijn handelsvoorraad in seksartikelen kwijtraakte. Volgens het Functioneel Parket is B. volop betrokken bij de sprinkhaanbende. Zo zou een deel van de verduisterde miljoenen naar hem zijn overgemaakt.
De andere verdachten van de bende zijn Ronald de G. (62) uit Terschuur, Stefan S. (36) uit Zutphen, Alan van O. (43) uit Arnhem, Maarten van der H. (70) uit Ermelo en George B. (67) uit Lelystad. Tegen S. en De G. zijn de hoogste straffen geëist: 4 jaar cel.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook