De woningen op Erve Brandemaat worden gebouwd onder begeleiding van bureau StadLandWater. Het grondwaterpeil is hier hoog , zegt directeur Wouter Stadhouders. Bij gewone bouw zou dat in de toekomst voor permanente overlast kunnen zorgen. Daarom worden de woningen hier met de voetjes uit het water getild. Ze hebben geen kruipruimte en zo heb je nooit meer wateroverlast.
Duurzaam waterbeheer
Er wordt van de nood een deugd gemaakt. Er is gekozen voor zeer duurzaam waterbeheer in en rond deze woningen. Regenwater wordt opvangen om de wasmachine te laten spoelen en het toilet door te spoelen. In de tuin wordt een rietveld aangelegd om het gebruikte water op een biologische manier te zuiveren. Alle kavels krijgen een eigen slootje om het gebruikte water weer af te voeren.
Besparen
Water heeft bijzondere aandacht op de kavels, aldus de verkoopbrochure, en kopers mogen het niet zomaar anders doen. Ze zijn verplicht regen en grondwater zelf op te vangen. Volgens Stadhouders besparen de bewoners zo flink op kosten voor drinkwater en bovendien betalen ze geen rioolheffing omdat ze zelf het water zuiveren. Wel kost de aanleg vijf- tot tienduizend euro.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Still video