Noem hem kunstenaar, ambachtsman of gewoon documentairemaker: het werk van Geertjan Lassche wordt hoe dan ook geprezen. Eerdere documentaires over FC Twente en plattelandsjongeren in Espelo gooiden hoge ogen en ook de serie Break Free, die in 2016 zijn eerste seizoen had, is een groot succes. Break Free is geen doorsnee documentaireserie: het gaat over herinneringen, over het lef van mensen om op reis te gaan. Wij gaan niet voor sensatie. Het verhaal is belangrijker dan de hoeveelheid kijkers , vertelt Lassche.
Lastige aflevering
Het zijn drukke tijden voor de Sallandse filmmaker en onderzoeksjournalist. Het montageproces is het ergste dat er is , vertelt hij in zijn werkruimte in Hilversum. Het is een proces waarin je voortdurend opnieuw aan het kneden bent.
De MH17-aflevering over Paul Goes was een lastige, geeft hij toe. We waren heel erg op zoek naar waar de ziel van het verhaal lag. Uiteindelijk bleek dat te liggen bij Willem, de broer van Paul. In Maleisië ontmoet hij de schoonzus van Paul. Ze is een soort van equivalent van zijn vrouw Shuba. Er ontstaat een bijzondere band en langzaamaan begint Willem te snappen waarom zijn broer hun hechte bloedband verbrak door naar Maleisië te emigreren.
Oprechtheid
Het eerste seizoen van Break Free in 2016 werd een doorslaand succes. In de documentairereeks maakt Lassche indringende portretten van jonge mensen die op reis gaan, maar nooit meer terugkeerden. Mensen voelden een bepaalde vibe: geen drama, maar oprechtheid. Voor het vierde seizoen wilden we wat met slachtoffers van de MH17-ramp doen. Machtig spannend, want je merkt dat nabestaanden vaak getraumatiseerd zijn.
Lassche benaderde bijna een jaar geleden de familie van Paul Goes met de vraag of ze mee wilden werken aan de documentaire. Je gaat op reis, herinneringen ophalen. Dat is wel een rauwe confrontatie met wat het is. Niet iedereen trekt dat, daarom waren die voorgesprekken ook zo ontzettend belangrijk.
Zwak voor TukkersOntnuchterend puur, totaal niet zoet en zonder enige opsmuk: het zijn termen die Lassche gebruikt om de documentaire over het leven van Paul Goes te omschrijven.
Ik heb sowieso een zwak voor Tukkers , erkent hij. Ik mag de mentaliteit heel erg, ik voel me er thuis. In de documentaire zie je Willem op een een berg in Maleisië te staan, om er de zonsopgang over de rijstvelden te bekijken. Maar de dikke bewolking verpest het uitzicht. Precies op dat moment zegt Willem onderkoeld: Als Paul hier was geweest, hadden we het over 15 jaar nog over deze sunrise gehad . Fantastisch, die droge humor.
Horrorbeeld
De documentairemaker reisde voor de Break Free-reeks ook naar Oekraïne, waar hij filmde op de plek waar de MH17 uit de lucht werd geschoten. Er is een soort horrorbeeld van die plek ontstaan, doordat de media het constant herhaalden. Ja, er is iets verschrikkelijks gebeurd, maar het landschap is er prachtig en de lokale mensen zijn ontzettend aardig. Het gaat in de media nog te vaak over de ramp met de MH17, in plaats van over de levens van de inzittenden: mensen die het lef hadden om de wijde wereld in te trekken.
Break Free over het leven van Paul Goes is donderdagavond (28 maart) om 20.55 uur te zien op NPO 3.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: privéfoto familie Goes