Communicatie. Trainers kunnen het niet vaak genoeg zeggen tegen spelers. Praat, coach, stuur, help elkaar, maak het elkaar makkelijk. Zeker in de laatste linie is praten essentieel. Des te opvallender is het dat de koploper van de eerste divisie succesvol is met twee spelers in het hart van de defensie die elkaar nauwelijks kunnen verstaan. Peet Bijen (24) komt uit Twente, Christian Gonzalez (22) uit Uruguay. "Christian praat niet zo goed Engels en mijn Spaans is niet best", zegt Peet Bijen. "We komen in het veld niet verder dan de standaardwoordjes: yes, no, right, left en dat is het wel. Als je een klik met elkaar hebt, is soms ook niet meer nodig. We hoeven het niet met elkaar over het weer te hebben."
Niet sprankelend
Vrijdagavond tegen FC Den Bosch leunde FC Twente zeker na rust voor een belangrijk deel op het centrale verdedigingsduo. De bezoekers drongen wel aan, maar werden nooit gevaarlijk omdat Bijen en Gonzalez heersten en puin ruimden. En dat was niet voor het eerst dit seizoen. FC Twente voetbalt niet sprankelend, maar goed verdedigen is ook een onderdeel van het spel. Het defensieve blok staat. De Enschedeërs geven dit seizoen heel weinig weg en hebben niet voor niets de minst gepasseerde defensie. En een ongeschreven wet in het voetbal zegt dat de stand op de ranglijst vaak wordt bepaald door het aantal tegengoals.
"We zijn allebei snel en hebben het vermogen de gaten dicht te lopen. Christian is de sloper, ik ben meer de opbouwer", zegt Bijen over de samenwerking met de Zuid-Amerikaan.
Bijen is een kind van de club, begonnen bij BWO en al een jaar of twaalf actief voor FC Twente. Gonzalez, voor een seizoen gehuurd van Sevilla, komt uit Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, waar het dagelijkse voetbalpotje op straat steevast eindigde met ruzie. "Voor een Uruguaan geldt: je kunt beter het gevecht aangaan, dan weglopen voor het gevecht", zegt hij. Dat instinct draagt hij altijd bij zich. "Als ik op het veld sta, telt één ding: overleven. Hoe? Dat maakt niet uit. Die vraag stel ik mezelf niet eens."
Saamhorigheid
Als ze samen naar beelden kijken bij de analyse, zit assistent-trainer Gonzalo Garcia-Garcia tussen ze in. "Gonzalo praat Spaans en Engels en dat gaat prima", zegt Bijen. "Buiten het veld trekt Christian vooral op met de Spaanstalige jongens, en ik met Wout (Brama, red.) en Jeroen (Van der Lely, red.)." Ondanks die verschillende belevingswerelden, roemt iedereen de saamhorigheid in de selectie. Ook Bijen. "We hebben jongens die er voor gaan en weten waar het om draait. Je hebt er geen praatjesmakers tussen. De sfeer is heel anders dan vorig seizoen, ja. Maar dat heeft voor een deel natuurlijk ook te maken met de resultaten. Als die slecht zijn, ga je je aan van alles ergeren. En als het goed gaat, zoals nu, dan hoor je niks."
Dan spreken zelfs twee centrumverdedigers zonder al teveel woorden dezelfde taal. "We weten precies wat we aan elkaar hebben.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman