Een drama . Zo omschrijft de Enschedese ontwerper de situatie in Austin. Het is echt heel erg. Je ziet rijen aan daklozen langs de straat. Mensen die niks hebben. Het is zijn eerste kennismaking met Amerika. Een land dat hij omschrijft als een derdewereldland met een laagje suiker . Voor inwoners van Austin is dit gewoon dagelijkse kost, maar ik ben echt geschrokken. Er is geen sociaal vangnet vanuit de overheid voor daklozen. Ze worden aan hun lot overgelaten. Voor Timmer, die met zijn Stichting Sheltersuit wind- en waterdichte pakken, maakt voor daklozen en vluchtelingen was het onmogelijk de ogen te sluiten.
De Enschedeër was vorige week in Austin om te praten over zijn werk op een grote conferentie over technologische ontwikkelingen. Samen met Universiteit Twente ontwikkelde hij een tas met zonnepanelen. Iets wat de ontwerper graag wil delen met de wereld, maar hij moest ook écht wat doen voor die mensen op straat. Rennen en vliegen dus , zegt hij aan de telefoon. In de tijd dat hij niet bij zijn stand op de conferentie stond, werkte hij aan een plan. Ik heb daar in zes dagen iets op poten gezet, waar ik in Nederland een jaar over heb gedaan.
Slaapzaktent
Zijn plan? Honderd versimpelde sheltersuits maken voor de daklozen in Austin. De temperatuur daalt richting het vriespunt s nachts, maar overdag hebben ze geen behoefte aan een dik, warm pak. Daarom heb ik een soort slaapzaktent bedacht, de shelterbag. Timmer legt uit dat het een tas is die je kunt uitrollen tot een klein water- en winddicht tentje met ingebouwd hoofdkussen en een zachte bodem. Bij Texas, de staat waarin Austin ligt, denk je niet direct aan kou. Integendeel zelfs. Toch is beschutting volgens de Enschedeër van levensbelang. Het regent hier veel. Als je kletsnat bent en er steekt een koude wind op, kun je onderkoeld raken. Daar sterven hier gewoon echt mensen aan.
Hoe dan?
Een mooi idee hebben is één ding, de uitvoering is een heel ander verhaal. Gelukkig vond de Enschedeër al snel bijval. De eerste daklozenopvang die hij benaderde wilde dolgraag meewerken aan de verspreiding van de shelterbags. Distributie kon Timmer daarmee afvinken. Voor de productie vond hij een naaiatelier die de pakken voor 50 dollar per stuk wilde maken. Ze vonden mijn verhaal en plan fantastisch , vertelt de ontwerper trots. Materiaal kreeg hij van de conferentie waarvoor hij in eerste instantie in Austin was. De banners, die van waterdicht materiaal zijn gemaakt, hingen door de hele stad en zouden na afloop toch de ton in gaan. De directeur vond mijn plan zo mooi dat ik alle banners heb gekregen.
Prijskaartje
Dan het geld: aan de productie van honderd shelterbags hangt een prijskaartje van 5000 dollar. Ik heb alle dagen op de conferentie mijn verhaal proberen te verkopen. Tien minuten voor het einde, op de allerlaatste dag, kwam Timmer in contact met een gulle gever. I m going to help you, i m going to donate the money , riep ze. Ze was echt superenthousiast. Dankzij haar hulp kunnen we de eerste honderd pakken maken.
De Enschedeër werkt nu aan een prototype. Zodra deze slaapzaktent helemaal naar behoren is, begint de productie in Amerika. Hij hoopt dat het slechts het begin is. Mijn droom is dat er wereldwijd lokaal sheltersuits en shelterbags worden gemaakt. Dankzij een artikel in Fast Company, een groot Amerikaans ondernemersmagazine, over zijn werk in Austin stromen de eerste e-mails van mogelijke sponsors binnen.
Twentse steun
Ook uit zijn eigen Twente hoopt Timmer op steun. De nood rond stabiele inkomsten blijft hoog voor onze werkplaats in Enschede. We hopen op vaste donateurs. Als we het hier stabiel krijgen, zijn we in een betere positie om wereldwijd mensen te helpen.
Timmer kapt zijn verhaal af. Het werkt roept. Ik ben nu met een lading sheltersuits onderweg naar Amsterdam. Daar worden zestig uitgeprocedeerde asielzoekers op straat gezet. Ze hebben helemaal niks, echt te bizar voor woorden. De behoefte aan de pakken van de bevlogen Enschedeër blijft onverminderd groot.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels