Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

MediaMarkt overweegt vertrek uit centrum van Enschede

409873 908037

Officieel wordt het niet bevestigd. Maar het is wel duidelijk dat MediaMarkt een van de belangstellenden is voor het vrijkomende pand van Poco aan het Woonplein. De verhuizing van MediaMarkt, een van de publiekstrekkers in de binnenstad, zou een revolutie ontketenen onder centrumondernemers en het gemeentebestuur in een lastig parket brengen.

Al enige tijd doen in kringen van ondernemers, personeel en lokale politiek de geruchten de ronde dat MediaMarkt weg wil uit De Klanderij. Vanwege de hoge huur van de grootste winkelruimte van De Klanderij zou de Duitse elektronicareus op zoek zijn naar een goedkoper alternatief buiten het centrum. Met het vertrek van woonketen Poco volgend jaar, zijn die geluiden sterker geworden. Op het Woonplein, waar het parkeren gratis is, zou het voor klanten ook gemakkelijker zijn om grote aankopen direct mee te nemen.

Beter bedienen
Betrouwbare bronnen zeggen dat MediaMarkt, met een aantal andere partijen, al een tijd in gesprek is met de vastgoedeigenaar van de Poco-vestiging. De woordvoerder van de Duitse elektronicareus wil daar niet op ingaan. We staan altijd open voor betere winkels, waar we de klant nog beter kunnen bedienen , laat hij weten. En verhuizing uit de binnenstad? Dat is op dit moment niet concreet aan de orde.

Wel bekijkt het concern of de vestiging in De Klanderij wellicht compacter kan, waarbij het onder-verhuren van de kelderruimte een van de opties is. Op de vraag of er al een huurder is gevonden, wil de woordvoerder evenmin ingaan. Details over gesprekken geven we nooit.

Via-via

Wethouder Eelco Eerenberg (centrum) zegt desgevraagd officieel niets te weten van een mogelijke verhuizing van MediaMarkt naar het Woonplein. Maar helemaal onbekend met de mogelijke verplaatsing of zelfs vertrek van de elektronicaketen, is de Enschedese bestuurder niet. Via een WhatsApp-bericht laat hij weten: Ik weet officieel alleen dat de verhuurder van het Poco-pand met meerdere geïnteresseerden praat. En van de MediaMarkt weet ik dat ze landelijk alle plekken doorlichten, in verband met de strijd tegen online. Het eventuele vertrek hoor ik wel via-via, maar niet officieel bevestigd.

Efficiënter
Het is een gegeven dat MediaMarkt momenteel fors investeert in een efficiëntere bedrijfsvoering. In Etten-Leur wordt een enorm, centraal distributiecentrum gebouwd voor alle 49 vestigingen in Nederland. Nu nog is elke winkel een apart bedrijf en distributiecentrum ineen, dat zelf zijn voorraad inkoopt en beheert. Dat is te weinig efficiënt, zeker nu de verkoop bij de fysieke winkels van MediaMarkt onder druk staat door de stijging online. Er zijn zelfs bronnen die melden dat het vertrek van MediaMarkt uit Enschede tot de mogelijkheden behoort en dat Twente alleen het filiaal in Hengelo overhoudt. Volgens de woordvoerder van MediaMarkt is ook dat scenario nu niet aan de orde .

Mocht MediaMarkt uit het centrum van Enschede willen vertrekken, dan zou dat het gemeentebestuur in een lastig parket brengen. Het toenmalige college verwelkomde de Duitse elektronica-onderneming in 2003 met alle mogelijke egards. De vestiging van MediaMarkt in het fraai vernieuwde winkelcentrum De Klanderij bleek vanwege zijn aanzuigende werking een strategische meesterzet. De zaak was vanaf dag één een enorme publiekstrekker, waar ook andere centrumondernemers van profiteerden.

Argwaan
In die kringen worden de ontwikkelingen in De Klanderij dan ook met enige argwaan gevolgd. Over de hoge huurprijzen daar, met name voor de kleinere winkels, zijn toch al zorgen. Het recente vertrek van schoenenzaak Tamaris uit De Klanderij, die met vastgoedeigenaar Union Investment niet tot een akkoord kwam over een nieuw huurcontract, zou niet op zichzelf staan. De vrees bestaat dat meer ondernemers het in De Klanderij vanwege de hoge huren voor gezien houden, met leegloop en leegstand als gevolg.

Ondernemers op het Woonplein zijn natuurlijk vooral benieuwd wat er nu met het pand van Poco gaat gebeuren, de grootste winkelruimte aan het Schuttersveld. De MediaMarkt is wat hen betreft van harte welkom, het is duidelijk waarom.

Bestemmingsplan
Bij een mogelijke verhuizing van de MediaMarkt naar het Woonplein komt overigens vooral op procedureel gebied nog heel wat kijken. Het bestemmingsplan voorziet nu namelijk niet in de verkoop van wit- en bruingoed. Dat bestemmingsplan kan in principe best worden gewijzigd, zoals dat bijvoorbeeld is gebeurd ten behoeve van Action. Maar het is vanwege de gevoeligheid bij ondernemend Enschede in de binnenstad zeer de vraag of het college met een vergunningaanvraag van MediaMarkt net zo soepel zal omgaan als destijds met de Action.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.