Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Harry Dijk (63) liep al veertig keer de Marathon van Enschede: €˜Je gaat tot het uiterste €™

410109 907411

Veertig jaar geleden liep Harry Dijk voor het eerst de Marathon van Enschede. Sindsdien stond hij elke keer weer aan de start en dus ook komende zondag, bij editie nummer 51. Ik ga voor een tijd tussen de 3.00 en 3.15. Ik heb meer getraind dan vorig jaar.

Harry Dijk is nu 63. In zijn hardloopwinkel RunX aan de Kuipersdijk is aan de muur een mooie foto te zien uit de Enschede Marathon van 1981. Met Cor Zwarts en Bennie Wegdam. De linker ben ik. Er komen meer oude foto s aan de muur, zo is de bedoeling. In die tijd moest je je nog kwalificeren om mee te mogen doen , zegt Dijk. Je moest in hetzelfde jaar een tijd onder de drie uur hebben gelopen of 25 kilometer onder de 1.40. En dat is echt hard. De marathon was toen in juli/augustus.

In het najaar van 1978 liep Dijk zijn eerste hele marathon, in het Duitse Dülmen. Ik kon bij Tion al redelijk goed lopen op de kortere afstanden en wat oude cracks zeiden tegen me dat ik het ook eens moest proberen op de hele marathon. In Dülmen kon je winnen met een tijd van rond de drie uur, dus ik wilde mee in de Spitzengruppe . Op de helft kwamen we door in 1.28, maar toen ging ik zó kapot. Ik finishte in ongeveer drieënhalf uur. Ik wist meteen dat je niet zomaar een marathon loopt. Ik nam me voor meer te trainen en meer kilometers te maken.

Eerste marathon
Voor de eerste Enschede Marathon in 1979 plaatste Dijk zich met een 25 kilometer in het Brabantse Eersel. Met 1.38 liep ik nét de limiet. Ik was samen met José Orvalho. Vijf weken later liepen we de marathon. Dat was nog naar Buurse. Ik had me voorgenomen niet te gaan wandelen, zoals ik in Dülmen wel moest. Op de Arendsweg stond de bus van Arke met de jury. Na 2 uur 40 kon je zo de bus in. Je moest rond de drie uur finishen. Dijk kwam in 2.52 over de streep. Daar was ik tevreden over. Ik was 28 minuten sneller dan in Dülmen. De Amerikaan Kirk Pfeffer won in 2.11.50. In 1981 de Enschede Marathon werd tot 1991 om het jaar gehouden wordt Dijk onderweg ingehaald door de eerste vrouw, Jane Wipf uit de Verenigde Staten. Ik dacht: dat gaat me niet gebeuren, maar ik haalde haar niet meer bij.

Orvalho is de beste Twentse loper in 2.33 en de lokale krant omschrijft Dijk als een recreatieloper , zo blijkt uit het plakboek. Cor Vriend won in 2.15.54 en Wipf bij de vrouwen in 2.38. Het is goed dat de Enschede Marathon nu heeft gekozen voor de top met de vrouwen. Je krijgt een mooiere competitie. Afrikanen die een kwartier vooruitlopen heeft het publiek ook niet veel aan.

Snelste tijd
De snelste tijd die Dijk ooit neerzette was niet in Enschede, maar in Eindhoven: 2.32.30. In 1982. Onder de 2.30 is nooit gelukt. Ik heb het op allerlei manieren geprobeerd, langzaam beginnen, snel beginnen, maar ik strandde meestal in de laatste vijf kilometer. Op de halve kwam hij tot een pr van 1.09. Ik 1981 deed ik mee aan het NK op de 25 kilometer in Deventer en toen liep ik 1.27. Goed voor de 31ste plek. Wat er allemaal voor me zat! In die tijd liepen ze veel harder.

Hij laat wat certificaten zien. 2.36 was in 1987 de snelste tijd in Enschede. 2.45 in 1989. Toen was ik naar Santiago gefietst. Eén keer haalde Dijk de finish niet. In 1983 was mijn dochter geboren en ben ik uitgestapt. Het was te veel van het goede. Het was op. Als je een marathon wilt lopen, moet je geen andere dingen aan je hoofd hebben.

Trainingsweek

Dijk had wel eens een trainingsweek van 250 kilometer. 150 kilometer in de week was heel gewoon , zegt hij. Voor de komende marathon heeft hij meer getraind dan vorig jaar. Toen liep hij 3.19.11. De beste 60-plusser was hij niet, want Ben Nijland uit Ootmarsum liep 3.06. Ik ga nu voor een tijd tussen de drie uur en 3.15 , zegt Dijk, die nog even uit wil leggen wat er nou zo mooi aan een marathon is. Het trainen vooraf is leuk en ik vind wedstrijdjes lopen leuk. Je gaat tot het uiterste. In het begin werd je altijd uitgenodigd voor een diner, maar daar ben ik nooit geweest. Ik was altijd zo kapot, echt beroerd. Ik zocht altijd de grens op. Tot het gaatje. Maar het mooie van de marathon is dat je in staat bent hem te volbrengen. Het gevoel van yes, hebbes! Vaak denk je van leg die finish twee kilometer terug, maar als je over de streep bent dan smaakt het zoet van de overwinning, dat je m gehaald hebt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.