Op dit moment staan er in heel Twente 16 procent minder woningen te koop ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de afdeling Twente van de makelaarsvereniging NVM.
Startersmarkt
In de regio Enschede/Hengelo is de grootste daling te zien in het voor starters aantrekkelijke woningaanbod, de tussen- en hoekwoningen. Ten opzichte van een jaar geleden staan er in beide steden met omliggende dorpen 27 procent minder hoekwoningen te koop en bij tussenwoningen is deze daling zelfs 30 procent. Bij elkaar opgeteld zijn dat 79 minder hoek- en tussenwoningen in de verkoop dan een jaar geleden.
Minder te koop gezet
In het eerste kwartaal van 2019 zijn in de regio Enschede/Hengelo in totaal 657 woningen te koop gezet. Dit aantal is exact hetzelfde als in het eerste kwartaal van 2018. Ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar is dat echter een daling van 21 procent. Voor de overige Twentse gemeenten daalde de het aantal woningen dat te koop is gezet ten opzichte van het vorige kwartaal met 15 procent.
Hogere verkoopprijzen
Het aanbod neemt in Twente, net als in de rest van Nederland, dus steeds verder af en dit heeft zijn effect op de prijzen. Gemiddeld betaalde een koper in de regio Enschede/Hengelo in het eerste kwartaal 239.000 voor zijn nieuwe huis, 8,2 procent meer dan vorig jaar. Ook in de regio Almelo ligt de gemiddelde prijsstijging rond de zeven procent, al ligt de gemiddelde verkoopprijs daar een stuk lager: 194.000 euro. In de regio Oldenzaal/Dinkelland is de gemiddelde transactieprijs 254.000 euro, circa acht procent meer dan een jaar geleden. Ondanks het geringe aanbod, zijn er in Twente in het eerste kwartaal toch meer huizen verkochten dat in dezelfde periode vorig jaar: 11 procent. Ten opzichte van het vorige kwartaal is de daling 12 procent, maar in de eerste maanden van het jaar worden er altijd minder woningen verkocht dan in het laatste kwartaal, dus vergelijken daarmee is niet helemaal reëel.
Prijsstijging vlakt af
Peter Burbach, voorzitter van de NVM Twente: Prijsstijgingen beginnen wel steeds meer af te vlakken, een nieuwe realiteit breekt aan. Bevordering van de doorstroming blijft dus ook dit jaar belangrijk, bijvoorbeeld door nieuwbouw of minder complexiteit op het gebied van regelgeving.
Nieuwbouw te duurMaar bij de presentatie van de landelijke NVM-cijfers bleek donderdagochtend, dat juist nieuwbouwwoningen enigszins uit de gratie zijn. Door de gestegen kosten van bouwgrond, bouwmaterialen en arbeid, wordt nieuwbouw te duur. NVM-voorzitter Ger Jaarsma constateerde dat er voor het vijfde kwartaal op rij minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht dan in diezelfde periode vorig jaar. Ook zien we dat het gemiddeld steeds langer duurt, tot negen maanden zelfs, om 70 procent voorverkoop te realiseren. Dit is de kritische grens waarna er vaak pas begonnen wordt met het bouwen.
Bouwkosten
Verkoopcijfers voor nieuwbouw die zijn toegespitst op Twente zijn niet direct voorhanden, maar volgens de Twentse NVM-voorman Burbach volgt onze regio die landelijke trend. Je ziet steeds vaker dat er opties op kavels worden teruggegeven. De bouwkosten zijn niet alleen toegenomen, het is ook steeds moeilijker om een aannemer te vinden die snel kan beginnen. Ondertussen zitten de kopers van een bouwkavel dan met dubbele lasten, want de bouwgrond moet al wel vast worden betaald. Terwijl nieuwbouw juist nodig is om de doorstroming te bevorderen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman