Ruim 40.000 feestvierders bevolken op zondag 2 mei 2010 de pleinen in de Enschedese binnenstad. Op grote beeldschermen volgen ze het beslissende duel van FC Twente tegen NAC. Het stadshart ontploft bijkans als Miroslav Stoch het tweede en verlossende doelpunt scoort en het landskampioenschap veilig stelt.
Dergelijke uitbundige straattaferelen zullen deze keer niet te zien zijn als de club opnieuw een titel pakt. Niet zozeer omdat het deze keer slechts het kampioenschap van de Keuken Kampioen Divisie betreft. Want bij de supporters lijkt de behoefte juist groot de sportieve en financiële ellende van de afgelopen jaren feestelijk van zich af te schudden.
Niet passend
In het stadhuis wordt daar anders over gedacht. Na alle geldzorgen vindt men het niet passend een terugkeer naar de eredivisie groots te vieren. De gemeenteraad ging maandagavond in meerderheid knarsetandend akkoord met het kwijtschelden van 5 miljoen euro aan de club. Maar 10.000 euro om de beoogde kampioenswedstrijd met alle fans te volgen op grote beeldschermen in de binnenstad, is te veel gevraagd.
De kosten voor dit zogenaamde public viewing waren becijferd op 50.000 euro. Daarover is de afgelopen twee weken regelmatig overleg gevoerd tussen Vereniging Horeca Stad Enschede, Ondernemersfonds binnenstad, Enschede Promotie, gemeente en FC Twente. De ondernemers willen wel, maar net als de club zelf haakt de gemeente af.
Praktische zaken
Woordvoerder Ton Kamp benadrukt dat het niet alleen een centenkwestie is. Er spelen ook praktische zaken een rol. Het is bijvoorbeeld erg moeilijk te plannen wanneer het eventueel de kampioenswedstrijd van FC Twente is. Daar komt bij dat 26 april een optie is, maar er zijn op dat moment in de binnenstad ook al allerlei activiteiten in verband met koningsnacht.
In tegenstelling tot de gemeente wil FC Twente zelfs niet reageren. Het zegt veel over de situatie in de Grolsch Veste, waar de spanning voelbaar is nu de riante voorsprong op naaste belager Sparta behoorlijk is geslonken. Hoewel de titel nog wel voor het grijpen ligt, wordt het woord kampioenschap angstvallig vermeden. Zolang we nog geen kampioen zijn, ga ik er niks over zeggen. Ook niet over een huldiging. Als het zover is, horen jullie het zo snel mogelijk , zegt woordvoerder Richard Peters.
Stadion
Duidelijk is dat het beoogde kampioenschap bij het stadion zal worden gevierd en niet in georganiseerd verband in andere delen van de stad. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de sfeer in de gemeenteraad, waar niemand nóg meer gemeenschapsgeld aan de club wil besteden. Zeker niet als het gaat om een feestje.
De redding van FC Twente is niet iets om champagne op te drinken , verwoordt Marc Teutelink (Burgerbelangen) de overheersende stemming in de raad. Natuurlijk is iedereen heel erg blij als Twente de titel pakt, maar we vinden dat in de huidige situatie een wat soberder feest op de plaats is.
Uit den boze
In de afgelopen weken is in het stadhuis wel gepraat over een bijdrage aan de viering van de beoogde titel. Daarbij is al snel geconcludeerd dat een herhaling van een feestprogramma als in 2010 volstrekt uit den boze is. Dat heeft de gemeenschap destijds verschrikkelijk veel geld gekost. Zover ik weet, liep dat in de tonnen. Ook omdat de politie-inzet verdeeld moest worden over verschillende plekken in de stad , aldus Teutelink.
Net als andere politici in Enschede heeft hij gisteren hoofdschuddend kennis genomen van de oproep van LokaalHengelo het kampioensfeest van FC Twente naar Hengelo te halen. Als het aan raadslid Jeffrey Scholten ligt, trekt Hengelo wél de knip voor het plaatsen van grote beeldschermen. Het zegt iets over de verhoudingen tussen Enschede en Hengelo. Een beetje jammer, zo'n reactie uit Hengelo , vindt Teutelink.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook