Onwil? Politieke spelletjes? Twee dagen hadden alle betrokken partijen nodig om vast te stellen dat Jong Ajax-FC Twente niet door kon gaan. Iedereen deed echter zijn best, maar het zat er niet in. De politie had geen aanwijzingen dat fans uit waren op vechten, maar had onvoldoende grip op ze.
Het scenario waarin tot 1500 Twente-fans in de binnenstad van Amsterdam verzamelen, heeft ervoor gezorgd dat de wedstrijd op sportpark De Toekomst is afgelast. Dat verklaren bronnen rond de partijen die overleg voerden. "Dat die supporters aankondigden om zo verspreid mogelijk te komen en de plek van het feest pas op het allerlaatste moment bekend te maken, zorgt ervoor dat je als autoriteiten geen maatregelen kunt nemen om dat goed te laten verlopen."
De burgemeesters van Amsterdam en Ouder-Amstel verboden dinsdagavond de wedstrijd uit vrees voor ongeregeldheden. Daar gingen twee hectische dagen van overleg tussen clubs, politie, gemeente, Openbaar Ministerie en KNVB aan vooraf. Het probleem was dat in het kleine stadion van Jong Ajax maar 185 kaarten voor FC Twente waren. Vak-P kondigde aan hoe dan ook massaal naar Amsterdam te komen, omdat hun ploeg daar kampioen kon worden.
In het overleg kwam aan de orde dat het helemaal niet zeker was dat er ongeregeldheden zouden uitbreken. Van vechtafspraken tussen supportersgroepen, of een binnendringen op De Toekomst was namelijk niets bekend. "Maar als je duizend Twentenaren met vlaggen en sjaals in Amsterdam feest laat vieren, weet je gewoon dat Ajax-supporters daarop reageren. Die zien het als het verdedigen van hun territorium. En daar worden buitenstaanders de dupe van, omdat ze gewond raken of materiële schade oplopen", aldus een betrokkene.
Johan Cruijff ArenaHet scenario om in de veel grotere Johan Cruijff Arena te spelen was voor de autoriteiten veel aantrekkelijker. Voor Ajax is dat echter nooit een optie geweest. "En de beslissers van Ajax waren bezig met de Champions League-wedstrijd tegen Juventus. Dat heeft ook een rol gespeeld."
De KNVB reageerde teleurgesteld omdat Ajax en FC Twente niet samen een oplossing hadden kunnen vinden waardoor de kampioenswedstrijd toch vrijdag gespeeld kon worden. In deze beslissende fase van de competitie worden de duels allemaal tegelijkertijd gespeeld om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.
De bond stelt te hebben bemiddeld, maar haar waren pogingen tevergeefs. Dinsdagavond kon ze dat niet meer toelichten, en woensdag had ze daarvoor geen tijd omdat nieuwe problemen rond het duel van Ajax tegen De Graafschap belangrijker waren.
Grolsch VesteIn de loop van maandag bleek dat het voorstel van FC Twente om de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena te spelen financieel en organisatorisch niet haalbaar was. Ajax had eerder al diverse argumenten daartegen op tafel gelegd. Die middag werd de KNVB ingeschakeld met de vraag mee te denken. De bond werd bijvoorbeeld gevraagd of de wedstrijd in de Grolsch Veste in Enschede gespeeld kon worden. Die optie is serieus onderzocht, maar de KNVB moest vaststellen dat de reglementen van de Keuken Kampioen Divisie het omdraaien van een wedstrijd niet toestaan.
In de loop van de dinsdagmiddag werd duidelijk dat de burgemeesters van Amsterdam en Ouder-Amstel de wedstrijd zouden gaan verbieden uit vrees voor ongeregeldheden. De bondsreglementen schrijven voor dat een thuisspelende club die te horen krijgt dat een wedstrijd wordt verboden, alternatieven moet onderzoeken.
Omdat de Arena inmiddels was afgevallen kwamen de stadions van Volendam en Almere in beeld, maar die beide clubs spelen thuis. Jong Ajax tegen FC Twente kon definitief vrijdag niet gespeeld worden. De bond moest ten slotte beslissen de wedstrijd naar later te verplaatsen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook