De opbrengst van de laatste Actie Kerkbalans was opnieuw lager dan voorgaande jaren. Het tij keert niet en het gevolg liegt er niet om: Eigenlijk moeten de kerken nu gesloten en verkocht worden , constateert het bestuur van de Jacobusparochie.
De Jacobusparochie heeft de laatste jaren al van veel bezit in Enschede afscheid moeten nemen en heeft op dit moment nog twee kerkgebouwen in eigendom: de Sint Jan aan de Haaksbergerstraat en de Jacobuskerk aan de Oude Markt. Zoals de vlag er nu bijhangt, moet de parochie ook deze laatste twee kerkgebouwen verkopen.
De opbrengst van de laatst Actie Kerkbalans blijft steken op iets onder de 90.000 euro. Dat was een jaar eerder nog ruim een ton en enkele jaren daarvoor ruim twee ton, noteert het bestuur. Het jaarlijkse tekort is nu structureel twee ton. Dat is niet voldoende om de twee kerken te kunnen onderhouden.
Einde in zicht
Het bestuur van de Jacobusparochie wil nu samen met de parochianen twee jaar de tijd nemen om te kijken welke toekomst er is voor de r.-k. kerk in Enschede . Zoals het nu gaat, is het einde in zicht, bevestigt vicevoorzitter Joop Hassink.
Maar in het verleden overkwam het de mensen dat we ineens kerken moesten sluiten. Dat willen we niet opnieuw op die manier doen. We willen eerst duidelijk maken wat de situatie is en we nemen daarvoor twee jaar de tijd. Dat kunnen we nog uitzingen. In die periode moeten we ons afvragen: wat hebben we ervoor over. Dat is dan ook de vraag die het bestuur nu aan de parochie voorlegt. Iedereen met suggesties kan zich melden.
Mogelijkheden?
Ziet Hassink zelf nog mogelijkheden? Het wordt heel moeilijk , zegt hij. De kerk is een vergrijzende gemeenschap en veel mensen nemen afscheid. Daarom is het ook zo belangrijk om te bepalen wat we willen. Dat is een ontzettend ingewikkeld proces.
Het bestuur heeft de situatie in alle eerlijkheid voorgelegd aan de parochianen. De reacties op de moeilijke boodschap zijn divers. Ze zijn blij met de openheid. Sommigen zeggen: dan moet ik mijn bijdrage misschien toch maar verhogen. Of dat zoden aan de dijk zet is de vraag. Voor de jaarlijkse Actie Kerkbalans zijn dit keer ruim 5000 parochianen aangeschreven. Slechts één op de vijf brieven leidt tot een bijdrage. Als alle parochianen een tientje in de maand betalen, is er niets aan de hand , zegt Hassink. Als je ergens lid van bent, betaal je toch ook contributie? Daar moet iedereen eens in redelijkheid over nadenken.
Niet reëel
Dat er plots nog een ton extra binnenkomt, lijkt niet erg reëel. Een van beide kerken sluiten is ook een optie, maar dat betekent tegelijk: afscheid nemen van de parochianen die daar kerken. De ervaring leert dat een deel ervan niet meegaat naar een andere kerk.
Weer aansluiting vinden bij de beleving van mensen, daar ligt volgens Hassink de oplossing. Hoe krijgen we de mensen weer betrokken bij de kerk. Behoefte aan zingeving is er nog steeds, gelooft hij. Moet je eens kijken hoeveel mensen er naar The Passion kijken. Daar zitten er meer dan in de kerk. En zo n actie als veertig dagen geen alcohol , dat lijkt toch wel erg op veertig dagen vasten, toch?
Heeft niemand een idee en komt er geen geld binnen? Dan kan het zijn dat we over twee jaar de handdoek in de ring gooien.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita