Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

RvC van FC Twente ging voor revanche: €˜Situatie was heel penibel €™

412118 907983

Met z n tweeën waren ze een jaar lang het bestuur bij FC Twente, Dennis Schipper en Koen Groenewold. Ze hadden na de degradatie de benen kunnen nemen kritiek van de buitenwacht genoeg maar gingen voor de club én voor zichzelf op zoek naar revanche.

De vergaderingen waren de laatste tijd wel lekker kort zo met z n tweeën, constateert Dennis Schipper niet zonder cynisme. Maar desondanks was het een tropenjaar voor het duo. Want na het vertrek van interim-directeur Edward van de Veen in december, waren ze niet alleen samen de raad van commissarissen, ze waren ook samen de directie.

Nieuwe directeurDat duurde tot Paul van der Kraan begin deze maand aantrad als nieuwe directeur. Groenewold was sinds het vertrek van Erik Velderman in augustus 2018 statutair bevoegd als bestuurder. Maar we hebben altijd met z n tweeën besloten en getekend , zegt Dennis Schipper.

Schipper en Groenewold zeggen dat het rapport Knüppe heeft bijgedragen aan de degradatie. Onderzoeker Ben Knüppe oordeelde in het voorjaar van 2016, dat raad van commissarissen van FC Twente met uitzondering van Ton Heerts moest opstappen. In de maanden die volgden werd er gezocht naar nieuwe toezichthouders. Toen die waren gevonden, vertrok in augustus 2017 ook Ton Heerts.

Groen als gras
En daar zaten ze dan in de zomer van 2017, vijf nieuwe commissarissen. Zo groen als gras in de voetballerij. Naast Groenewold en Schipper waren dat: Sanne Lohman, Bernhard Fransen en de nieuwbakken voorzitter René Takens, oud-directeur van een fietsenfabriek. Dat gebrek aan ervaring was funest , oordeelt Koen Groenewold achteraf.

Dennis Schipper: En daar kwam bij, dat er met Erik Velderman een frisse directeur zat voor wie de voetballerij ook helemaal nieuw was en met Jan van Halst een nieuwe technisch directeur, die geen ervaring had in een directiefunctie bij een club.

RampseizoenDe voetbaljaargang 2017-2018 werd een rampseizoen, eindigend in degradatie en verlaging van de begroting van 29 naar 21 miljoen. En dan waren er nog een belastingclaim en een besluit van het sporttribunaal CAS, dat er een oude rekening van spelersagent Bunge (6,3 miljoen euro) moest worden betaald.

Gaande het seizoen was er ook nog van alles misgelopen: trainer René Hake ontslagen in oktober 2017, zijn opvolger Gertjan Verbeek de laan uitgestuurd in maart 2018, technisch-directeur Jan van Halst op non-actief in mei 2018 en algemeen-directeur Erik Velderman op straat gezet in augustus 2018. Als klap opde vuurpijl gaven ook de commissarissen Lohman, Fransen en voorzitter Takens in de zomer van 2018 de pijp aan Maarten.

Kerkhof
FC Twente als kerkhof voor trainers, directieleden en toezichthouders. Schipper en Groenwold zijn er niets trots. De rvc kreeg vorig seizoen nogal wat kritiek over zich heen. Er zou te weinig zijn geluisterd naar wat er op de werkvloer speelde. In plaats daarvan zou de rvc zou de oren te veel hebben laten hangen naar de directie (Erik Velderman en Jan van Halst).

Zo bleef de verstoorde verhouding tussen trainer Verbeek en zijn spelers te lang onder het tapijt. Als commissaris praat je normaliter alleen met de directie. Zo gaat het tenminste in het bedrijfsleven. Maar als ik toen wist was ik nu weet, had ik nooit ingestemd met het ontslag van René Hake , zegt Schipper. Van Halst vond dat noodzaak en wij zijn daar in meegegaan. Je hebt als commissaris meer dan een jaar nodig om de weg te vinden in deze wereld.

Penibele situatie
Ook Koen Groenewold zegt zich onvoldoende te hebben gerealiseerd waaraan ik begon. Ik denk dat weinig mensen beseffen hoe penibel de situatie afgelopen zomer, na de degradatie, was. We moesten echt alles op alles zetten om niet om te vallen.

Het enige wat de club op de been kon houden was geld. Er waren miljoenen nodig. De gemeente weigerde vorig zomer een nieuwe garantstelling van zeven miljoen af te geven. Schipper besteedde daarop vrijwel zijn hele zomervakantie aan het bezoeken van sponsors, die later De Noabers zouden gaan heten.

Schippers had wat goed te maken tegenover zichzelf en de club, vond hij. Ik had één op één gesprekken, nadat een eerste groepsbijeenkomst met de latere Noabers op een fiasco was uitgedraaid. Er was toen vooral boosheid en onbegrip.

14 miljoen
Uiteindelijk kwam er 14 miljoen op tafel. De opgehaalde zeven miljoen werd door Reggeborgh verdubbeld. Schipper: Zonder andere sponsors tekort te doen: we hebben aan de familie Wessels veel te danken. Ze claimen niks en ze vragen nergens om. Het enige wat ze eisten was dat anderen ook mee zouden doen.

Groenewold: 14 miljoen euro cash , bijeengebracht door sponsors en fans, bij welke club gebeurt dat? Dankzij een handreiking van eveneens 14 miljoen door de gemeente en andere schuldeisers, heeft FC Twente nu weer een toekomst.

Groenewold: De schuld is met ruim 30 miljoen teruggebracht van 54 miljoen naar circa 24 miljoen en moet op 1 juni 2023 zijn gereduceerd tot 15 miljoen. Pas dan spreek je weer van enigszins normale verhoudingen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.