De verkiezing bestaat uit deze selectieronde en een finale op 14 mei in Amsterdam, waarbij een jury uiteindelijk tien winnaars kiest. Die tien winnaars presenteren zich op 4 en 5 juni tijdens de Global Entrepeneurship Summit (GES). Over de Twentse genomineerden:
Hy2Care
Hy2Care is het bedrijf, dat is opgericht door de onderzoeksgroep van UT-professor Marcel Karperien. De groep werkt aan injecteerbaar pleister als middel tegen artrose in de knie. Het team ontwikkelde de chemie van het vulmiddel, de verlijming ervan in de knie en de tweecomponentenspuit, waarmee het vulmiddel wordt geïnjecteerd. De vloeistoffen vullen de gewrichtsbeschadiging op met lichaamseigen materiaal; suikermoleculen. Deze komen van nature voor in kraakbeen. In de knie trekt het vulmiddel cellen aan. Die vermenigvuldigen zich en vervangen uiteindelijk het vulmiddel met natuurlijk kraakbeen. Er wordt verwacht dat de vinding voor een doorbraak zorgt. Achter Hy2Care gaat een consortium van investeerders schuil, dat de ontwikkeling van het nieuwe middel financier. Het meeste geld van de 5,7 miljoen euro die nodig is om de behandeling uit te ontwikkelen en te testen, is al binnen.
LipoCoat
Contactlenzen die irriteren of leiden tot infecties: veel lenzendragers weten er alles van. LipoCoat ontwikkelde een extreem dunne, vuilafstotende coating. Het laagje van de gepatenteerde coating meet op de lens slechts 5 nanometer - 1 nanometer is een miljoen keer kleiner dan een millimeter. Het dunne beschermlaagje bestaat uit vriendelijke moleculen , die voorkomen in elke cel van het menselijk lichaam. Het lichaam reageert daarom positief op dit natuurlijke materiaal. Het irriteert niet, maar integreert juist. Het laagje coating bootst een situatie na zoals die van nature behoort te zijn. LipoCoat werd vier jaar terug opgericht door UT-promovendus Jasper van Weerd uit Hellendoorn. De coating moet meer medische toepassingen krijgen. Daarbij valt te denken aan het gebruik in nierdialyse-apparatuur, catheters en op implantaten. Het risico op afstotingen en ontstekingen wordt verminderd.
20Face
20Face werkt aan gezichtherkenningstechnologie. Het bedrijf wil zich onderscheiden met een systeem, dat gezichten ook van de zijkant, tot onder een hoek van 60 graden, herkent. 20Face beweert aan een glimp genoeg te hebben en dus ook personen er uit te pikken, die een snor of baard zijn gaan dragen, of zich hebben vermomd. Peter Hoekstra, de commercieel-directeur van 20 Face, zei in Tubantia: Ons systeem houdt zelfs eeneiige tweelingen uit elkaar. De technische kennis komt van UT-promovendus Tauseef Ali. 20Face testte in januari bij een wedstrijd van Heracles, waar het systeem businessclubleden moest herkennen, die vooraf een pasfoto hadden ingeleverd. Ze moesten bij de hoofdingang langs een cameraatje lopen, waarna een laptop het beeld vergeleek met hun pasfoto. Het bleek te werken. Zelfs een groepje dat binnen kwam lopen werd in een flits herkend.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen