Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Minister voelt mee met Ayse (85) uit Enschede, maar gaat niet praten met verpleeghuizen

412780 903992

Minister De Jonge (Volksgezondheid) ziet geen noodzaak om met verpleeghuizen in gesprek te gaan over betere cultuurgebonden hulp aan dementerende ouderen met een niet westerse achtergrond. Hij meent dat er momenteel genoeg stappen worden gezet om die zorg goed in te vullen. Hij zegt dat op Kamervragen van de PvdA, naar aanleiding van de situatie rond de 85-jarige Turkse vrouw Ayse uit Enschede.

in de Tubantia vertelde de familie van de vrouw onlangs dat er in Twente een groot gebrek is aan cultuurgebonden zorg . Vanwege haar dementie is hun moeder helemaal teruggevallen op haar Turkse taal en cultuur en is ze haar Nederlandse woordenschat kwijtgeraakt. De Enschedese heeft kort in een verpleeghuis gewoond, maar werd daar erg angstig omdat ze niemand begreep. De familie heeft haar toen weer naar huis gehaald. Zij nemen nu weer voor een groot deel zelf de 24-uurs zorg op zich.

Vrijwel allemaal woonachtig bij familie
Dementerende ouderen met een immigratie-achtergrond blijven langer thuiswonen en komt de zorg vooral in handen van hun familie. Dat geldt vooral de eerste generatie. Volgens cijfers van Alzheimer Nederland woont zelfs 99 procent van hen thuis of bij familie. Die familieleden zien dat als hun vanzelfsprekende taak. Maar ook zou een rol spelen dat de families niet goed op de hoogte zijn van de hulp die ze kunnen vragen. Verder zou parten spelen dat zij moeilijk een verpleeghuis vinden waar hun dierbare zich thuis voelt. Omdat dementerenden terugvallen op vroeger zou de sfeer, de gewoonten en eten er vaak te Nederlands zijn.

Opdracht tot onderzoek
De minister zegt zeker oog te hebben voor dergelijke situaties als Ayse. Hij wijst er op dat er al een leidraad in de maak is voor cultuur-specifieke verpleeghuiszorg. Die leidraad moet verpleeghuizen handvatten geven om op de juiste wijze rekening te houden met migranten-ouderen en hen zorg op maat te bieden.

De Jonge heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau bovendien al opdracht gegeven onderzoek te doen naar de informele zorg in Nederland . Specifiek is gevraagd de mantelzorgers met niet-Westerse achtergrond mee te nemen. Hij verwacht de uitkomst daarvan begin 2021. Ook zij met een niet-Westerse achtergrond moeten weten dat zij recht hebben op zorg en ondersteuning en dat zij er niet alleen voor staan.

Meet-ups
Om dat duidelijk te maken wil hij in het land ook circa twintig meet-ups organiseren voor mantelzorgers. Daarvan waren er vorig jaar al acht. Ik wil die graag verbreden, door het organiseren van enkele meet-ups, die specifiek gericht zijn op mensen met een niet-Westerse achtergrond. Ook hiermee wil ik inzicht krijgen in welke mate deze groep te lang thuis blijft wonen.

Een verzoek van de PvdA om daar een landelijke informatiecampagne op los te laten ziet de minister echter niet zitten. De meerwaarde van zo n algemene campagne zie ik vooralsnog niet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.