Het Enschedese zorgbedrijf Armin wist vrijdagmiddag niet hoe snel het een schikking moest treffen met een ontslagen ex-medewerker. Als er geen schikking zou komen, zo dreigde de rechter in deze ontslagzaak, zou er nog weleens een beerput open kunnen gaan.
Toen de partijen na de woorden van de rechter een kamertje opzochten, kwamen ze tot een schikking. Het contract met de vrouw wordt per 31 juli ontbonden. Ze wordt tot die tijd gewoon betaald, voor veertig uur per week. De vraag blijft wel wat dan die beerput zou zijn, waarop de rechter zinspeelde.
Om aan te tonen dat het verhaal van de zorginstelling niet deugt, wees de raadsman van de werknemer tijdens de zitting op het feit dat een aantal verklaringen niet waren ondertekend. Althans, niet door mevrouw zelf. De handtekeningen zouden namelijk vals zijn; een constatering die nader onderzoek verdient, aldus advocaat Mercanoglu.
Onverklaarbare handtekeningen
Zo zou er op 19 december 2018 een officiële waarschuwing zijn opgesteld waarvan het personeelslid zelf niet op de hoogte was. Toch was deze wel voorzien van haar handtekening. Ook onder andere verklaringen stond de handtekening van zijn cliënt, zonder dat die zich kon herinneren dat ze die handtekening had gezet. Hij bepleitte nader onderzoek maar na de schikking ziet hij daarvan af. Het is opgelost zo , aldus de advocaat.
De rechter had tijdens de zitting gezegd: Ik wil u adviseren om er met elkaar uit te komen, anders is het risico dat er een beerput wordt opengetrokken wel erg groot.
Armin is een kleinschalig zorgbedrijf dat zorg levert aan chronisch zieken en ouderen. In drie jaar tijd is het bedrijf gegroeid van zes naar zestien cliënten. Er zijn vier mensen in dienst.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay