Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedees ecocentrum Emma houdt van biologisch

413404 emma

Een ecocentrum. Dat is Emma. Nee, de eigenaresse daarvan heet niet Emma, maar Susanne. Emma is vernoemd naar de straat waar het bedrijfje is gevestigd en waar Susanne Groten woont: de Emmastraat.

En daar wonen deed Susanne Groten al veel eerder. In 1977 toen ze nog landschapsecologie studeerde in Münster woonde ze er al. In Huize Waldolala. Een onbewoonbaar verklaarde woning die ze met een groepje studenten opknapte. Door de enorme tuin die aan het Volkspark grensde ontwikkelde ze de groene vingers waarvan ze nog steeds gemak heeft.

Ze was agrarisch ecoloog, deed projecten in West-Afrika en werkte voor het ITC in Enschede, een faculteit van de Universiteit Twente. Maar ze had een burn-out, werd afgekeurd. Zocht naar rust en ontspanning. Ze huurde een kas op de Usseler Es om daar van alles en nog wat te verbouwen. En dat dit uiteindelijk leidde tot een zaak in 2001, dat is uiteindelijk terug te voeren op een momentje bij het tuincentrum Welkoop. Ze vroeg om een milieuvriendelijk onkruidbestrijdingsmiddel. Ze kreeg het niet, werd zelfs achter haar rug om uitgelachen. Daar had je weer zo'n eco-freak.

Toen ging er in haar hoofd een knop om. Vastberaden begon ze een alternatief tuincentrum, met biologische producten. Startkapitaal? Geen probleem. Ze had inmiddels bij de gemeente een opdracht binnengehaald voor de inrichting van de nieuwe ecologische wijk Oikos. Haar taak was de globale plannen praktisch uit te voeren, door interactieve sessies met de bewoners. Financieel gezien gingen daardoor de eerste jaren zo goed dat ze kon investeren in een mooie locatie voor het alternatieve tuincentrum. En de plek waar ze haar centrum zou beginnen? Mooi dat er aan de Emmastraat een pand vrij was, op de plek waar vanaf 1938 een bloemenzaak had gezeten.

Kansen
Uiteindelijk draait alles om het benutten van kansen, zegt ze. Al is het wel zaak dat je de kansen ook ziet. Een voorbeeldje. Vrij snel nadat ze het tuin- en natuurcentrum was begonnen diende zich een heer aan die zei in het bedrijf een natuurwinkel met biologische levensmiddelen te kunnen inrichten. Daarvan zou hij wel de bedrijfsleider willen worden. Die kans greep ze. Dat die persoon uiteindelijk na zes weken alweer weg was nam ze voor lief. De bedrijfsleider werd ze zelf.

Een winkel in biologische producten is het gebleven. En andere kansen laat ze evenmin liggen. Onder hetzelfde dak is nu ook een fietsenbedrijf gevestigd. Dat die klanten met hun rijwiel door de winkel moeten vindt ze geen probleem. Als je op de Oude Markt op een terras zit komen ze ook met fietsen en kinderwagens langs je tafeltje... Inmiddels is ze ook een Bio Eetcafé begonnen en is er onder het dak ook nog een Indiaas restaurant bij gekomen. Verder worden er kookcursussen en excursies gegeven. Er gebeurt bovendien niet alleen van alles onder het dak, ook erop. Want sinds een tijdje kweekt ze daar planten. Ook een kwestie van kansen benutten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.