Hoe redden we de aarde door CO2 te verzamelen? Hoe houden we zorg betaalbaar met nieuwe technologie? En hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Het zijn enkele vraagstukken van bedrijven en organisaties waar ruim 600 studenten van de Universiteit Twente zich woensdag over buigen. Ze doen dit tijdens de achtste editie van Create Tomorrow, de grootste studentendenktank ter wereld.
De gigantische tent op het terrein van de universiteit valt niet te missen. Klokslag half elf geeft dagvoorzitter Roelof Hemmen het startsein en kunnen de studenten aan de slag. Per mail krijgen de groepen het vraagstuk dat ze op mogen lossen. De mailboxen worden massaal ververst en de studenten duiken er vol op nadat duidelijkheid is geworden welk vraagstuk opgelost moet worden.
Ten opzichte van voorgaande jaren is Create Tomorrow wel veranderd van opzet. Zo zijn de cases verdeeld in twee verschillende richtingen: business cases en de future scenario's. De organisatie heeft daarnaast goede hoop dat het evenement niet bij één dag blijft. Vanuit de organisatie willen we zowel de studenten als de partners stimuleren om echt met die uitwerkingen aan de gang te gaan en we gaan als organisatie ook monitoren wat er gebeurd met de uitkomsten , zegt Lieke Dom, voorzitter van Create Tomorrow.
Biertje
Alles wordt uit de kast getrokken om tot een goed idee te komen tijdens de brainstorm. Post-its gaan rond over de tafels en sommige studenten hebben de beschikking over een flip-over. Een aantal studenten brainstormt zelfs met een biertje en ook dat verloopt prima. Dat doen we iedere dag eigenlijk, 11.37 uur is in ons studentenhuis wel een dingetje.
Verzekeraar Univé is een van de bedrijven die een vraagstuk heeft aangeleverd: Wij hebben de casus ingediend hoe deze studenten ons kunnen helpen om buurten veiliger te maken en meer met elkaar in verbinding te brengen , aldus Tijs Markusse, die heel blij is om met de studenten aan de slag te gaan. Maar ook hoe we telkens de combinatie kunnen zoeken tussen de technologie die hier bedacht en ontwikkeld wordt door studenten op de universiteit en die koppelen aan problemen die mensen ervaren in wijken.
Er staat voor de studenten flink wat op het spel. Het team met de meest innovatieve oplossing of het meest vernieuwende idee gaat er met de hoofdprijs van 4000 euro vandoor. De beste ideeën worden na het evenement in een bootcamp behandeld om het idee verder door te ontwikkelen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit video