De innovatieve startup Hy2Care, die aan een middel werkt voor reparatie van beschadigd kraakbeen, heeft 3,7 miljoen euro aan financiering opgehaald en verhuist de activiteiten nu (groten)deels van Twente naar Limburg.
Het geld om aan klinische proeven te werken, is binnengebracht door Brightlands Venture Partners en ReumaNederland, voorheen Reumafonds. De klinische testen op patiënten, die over anderhalf jaar moeten beginnen, worden begeleid door het academisch ziekenhuis in Maastricht. Het bedrijf heeft ook een uit Limburg afkomstige directeur - Leo Smit - aangetrokken en opent een kantoor en laboratorium op de Brightlands Campus in Heerlen.
Hechtdraad
Binnen Brightlands krijgt Hy2Care toegang tot een netwerk en faciliteiten op het gebied van (bio)polymeer synthese en klinische zorg. De nieuwe directeur Leo Smit brengt kennis en ervaring mee op het gebied van biomaterialen. Hij werkte bij DSM, waar hij onder meer betrokken was bij de ontwikkeling van orthopedisch hechtdraad, dat wordt gebruikt bij het repareren van gescheurde pezen.
Hy2Care werkt sinds de oprichting in 2014 aan een nieuwe technologie, die eerder werd aangeduid als injecteerbaar pleister . Een simpele injectie van de hydrogel in de knie levert een snel herstel op van beschadigingen, die veelvuldig ontstaan bij vallen, ongelukken en sportblessures. De methode kan direct bij een kijkoperatie worden toegepast en er is geen aanvullende revalidatie te verwachten.
Vakgroep
De technologie is ontwikkeld binnen de vakgroep van prof. Marcel Karperien aan de Universiteit Twente. De universiteit is ook medeaandeelhouder van het bedrijf. Prof. Karperien blijft betrokken als wetenschappelijk directeur, maar het hart van de onderneming verhuist dus naar Limburg.
De productie van het pleister dat in versleten knieën en in de verdere toekomst ook in andere (versleten) gewrichten wordt geïnjecteerd, gebeurt nu nog op de UT. Maar als er straks grote volumes nodig zijn, zal ook dat volgens Leo Smit door een gespecialiseerd bedrijf buiten de universiteit gebeuren.
Vroeg stadium
Marcel Karperien: Het repareren van kraakbeendefecten blijkt vaak nog erg lastig. Als herstel niet goed plaatsvindt, zal circa 80 procent van deze defecten artrose veroorzaken. Dat leidt tot forse pijn en uiteindelijk vaak tot een knieprothese. Door de defecten in een vroeg stadium goed te herstellen, hopen we veel ongemak bij patiënten te voorkomen. En uiteraard ook een forse bijdrage te leveren aan het beperken van de zorgkosten .
1Twente sprak over de hydrogeltechnologie met professor Marcel Karperien. Beluister het interview hieronder terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman