In de handafdruk zit een gat. Een gat in de hand, haha. De cursisten van de workshop handlezen lachen. Maar nee, dat is het niet. Dit gedeelte gaat over het hier en nu. Mevrouw gebruikt niet al haar kwaliteiten in het dagelijks leven , zegt handlezer Djana Mileta.
Er is weinig verhevens aan de fles HG handenreiniger die de cursist vervolgens meekrijgt naar het toilet. Goed schrobben tot de inkt eraf is. Dat duurt even, want voor het maken van een goede afdruk waar zelfs de fijnste lijntjes in te zien zijn, gebruikt Djana Mileta dezelfde inkt als waarmee criminelen hun vingerafdruk laten vastleggen.
Blokkades
Tien mensen zijn deze zaterdag afgekomen op de workshop handlezen in de bibliotheek aan de Pijpenstraat. Waarom? Uit belangstelling, omdat ik graag iets over mezelf wil leren , zegt Wilma*, terwijl ze haar handen schrobt. Je kunt jezelf beter leren kennen. Waarom heb ik blokkades, hoe kan ik die opheffen?
Als er waarheid schuilt in de oude Indiase leer, is handlezen daarvoor een goede manier. Alle tegenslag en voorspoed, alle goede en slechte keuzes: het is allemaal terug te vinden in de lijnen. Een wegzinkende pink betekent bijvoorbeeld afstand nemen van iets, weglopen voor een uitdaging. Het is het verhaal van terugtrekking, maar niet in dit leven , doceert Djana Mileta. En ook niet in een vorig leven. Dit is een langer terugkerend patroon.
Fijne lijntjes
Zoveel levens, zoveel te vertellen. Wat ziet Mileta nu in de fijne lijntjes van Wilma s handen? Heel veel, maar dat is allemaal erg persoonlijk, zegt Mileta. Wilma is inmiddels echter teruggekeerd van het toilet met schone handen en wil best iets weten over zichzelf. Vooruit dan. Aan de karmalijn is te zien dat iets karmisch zeer deed. Wilma gebruikt niet al haar kwaliteiten. En de rest is echt privé, waarschuwt Mileta.
Teleurstelling
Ze vult de workshop dan ook vooral met achtergronden over het handlezen. Waar de alpha zit en de omega, hoe je een goede afdruk maakt. Over de inhoud van de handen vertelt ze verder niets, mogelijk tot stille teleurstelling van sommige cursisten.
De meesten hebben er begrip voor dat ze na een paar zaterdagmiddagen geen volleerd handlezer zijn. Het is immers een opleiding van vijf jaar aan de Academie Antrodynamica. Ook weten ze nog niets over zichzelf, maar daarvoor kunnen ze een persoonlijk consult aanvragen, dat bij Mileta 130 euro kost. Er is zoveel te lezen. Elke lijn is een verhaal. De workshop in de bieb is alleen een eerste kennismaking.
Jezelf leren kennen
De bibliotheek stelt zich ten doel kennis beschikbaar te stellen, in de breedste zin van het woord. Is een workshop handlezen nu het overbrengen van kennis, of is het meer een bijeenkomst van prediker en gelovigen? In wezen maakt het niet uit. De meeste potentiële handlezers zoeken vooral naar een manier om zichzelf en hun zwakheden beter te leren kennen.
Rijen
Handlezen is daarvoor een even goede route als de lange rijen zelfhulpboeken die ook in de bieb staan. Het leven is een proces , onderwijst Mileta. Niks is goed of slecht. Het is iets waar mensen doorheen gaan. Daarom is ook niemand een slachtoffer van gebeurtenissen.
Wat je ook overkomt, hoe pijnlijk het ook is, je moet blij zijn dat je die ervaring hebt. Het maakt allemaal deel uit van je karma. Hoe meer ervaringen je hebt, hoe meer je kan opruimen en hoe wijzer je wordt.
* Naam is bij redactie bekend
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lilian ten Donkelaar