De lokale politiek wacht volgende week in de raad een uitputtend debat over de zogeheten visie werklocaties, het beoogde nieuwe beleidsstuk voor bedrijventerreinen en kantoorlocaties in de stad. Dat leerde de vergadering van maandag in de Stedelijke Commissie. Daarin waren de partijen het nog niet eens over de al jaren slepende bestemming van de Usseler Es en het in portefeuille houden van een strategische voorraad hectares voor toekomstige bedrijfsactiviteiten.
Een groot aantal partijen is voor behoud van de landschappelijk monumentale Usseler Es, aan de westzijde van de stad, die na aankoop aan het begin van de eeuw een bedrijfsbestemming heeft. Zo wil coalitiepartij D66 nu al een heldere keuze door de bestemming bedrijvigheid van de bolling en de westkrans af te halen om daarmee het behoud van de es veilig te stellen. Daarnaast sporen de democraten het college aan meer werk te maken van duurzaamheid op en rond de bedrijfslocaties.
Wethouder Jeroen Diepemaat wilde maandag niet vooruitlopen op een besluit over het afboeken van circa 40 hectare op de Usseler Es. Daar gaat dit stuk niet over , aldus de bestuurder. U heeft anderhalf jaar geleden, in november 2017, om een visie bedrijventerreinen gevraagd. Die ligt er met dit voorstel. Dit is een onderbouwing van wat we in de toekomst aan bedrijfsgrond nodig denken te hebben. Een besluit over de Usseler Es volgt later, waarbij het duidelijk is dat er iets met de es moet gebeuren.
Herprogrammering
Enschede staat in Twents verband voor de opgave om het overaanbod aan en de leegstand op bedrijventerreinen terug te brengen. Dat verplicht Enschede tot het herprogrammeren van het te veel aan hectares (42,6). De visie werklocaties, waarover de raad zich komende maandag moet uitspreken, voorziet echter ook in het in portefeuille houden van 20 tot 40 hectare aan strategische voorraad voor toekomstige bedrijfsactiviteiten.
Diepemaat gaf aan te hechten aan zo n strategische voorraad. Voor het geval zich in de toekomst buitenkansjes voordoen. Soms gebeurt het dat we een bijzondere vraag krijgen die we niet kunnen voorzien. Dan moeten we kunnen handelen door te bezien waar we zo n buitenkans een plek geven: in de stad of elders in de regio.
CDA er Ton Vergert kon zich daar goed in vinden. We moeten de stad economisch niet op slot zetten. Mochten zich mooie mogelijkheden met bedrijven voordoen, dan moet daar natuurlijk wel ruimte voor zijn. Enschede kan het zich niet permitteren dan nee te zeggen.
De momenteel beschikbare ruimte voor nieuwe bedrijven bedraagt 20 hectare, op de Josink Es en het Euregio-terrein. De vraag is echter anders dan wat Enschede daar in de aanbieding heeft, gaf Diepemaat aan. De gemeente heeft met name een tekort aan middelgrote kavels.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gemeente Enschede