Een Enschedese notaris en een kandidaat-notaris van zijn kantoor moeten zich binnenkort verantwoorden tegenover de tuchtrechter, vanwege een reeks vastgoedtransacties waarbij ze betrokken waren als notaris en koper. Dat bevestigt het Bureau Financieel Toezicht.
Deze krant nam tientallen vastgoedtransacties van de kandidaat-notaris van het kantoor Huiskes Notariaat onder de loep. De werknemer kocht in een mum van tijd tientallen panden.
Verbod
De Wet op het Notarisambt verbiedt notarissen te handelen in onroerend goed. In 2005 werd bepaald dat dit ook voor kandidaat-notarissen geldt. De Enschedese beklaagden verklaren dit niet te hebben geweten. Nadat deze krant vragen stelde verdween de kandidaat-notaris van de website van het kantoor. In een schriftelijke reactie laat zijn werkgever weten dat hij zijn werkzaamheden voor het notariskantoor per direct stopt.
De kandidaat-notaris was op het moment van zijn aantreden ook bestuurder bij meerdere zorgbureaus, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Hij meldde deze nevenfuncties niet in het notarisregister, omdat ze destijds feitelijk al zouden zijn beëindigd. Ook leende hij in 2016 geld van het in opspraak geraakte zorgbureau Samen Sterk, dat van zijn schoonvader is.
De jonge kandidaat-notaris kocht, soms samen met anderen, voor ruim 4 miljoen euro aan panden in Enschede en Zutphen. Alle aktes over het onroerend goed en bijbehorende hypotheken werden door zijn werkgever ondertekend. De aankopen werden volgens de kandidaat-notaris betaald uit de waardestijging van onroerend goed dat eerder was verworven. Zijn werkgever zegt dat daarover nooit twijfels zijn geweest.
Laatste aankoop
De panden, zowel woningen als bedrijfsruimte, worden sindsdien bijna allemaal verhuurd. Een van de laatste aankopen: een bungalowcomplex aan de noordkant van Enschede, dat enkele maanden geleden voor bijna 1,2 miljoen euro in handen kwam van de kandidaat.
De notaris zegt nooit twijfels te hebben gehad bij zijn werknemer. Ik zou vanzelfsprekend nooit drie jaar tijd, kennis en geld hebben geïnvesteerd in een veelbelovende kandidaat-notaris die zijn beroepsopleiding met erg goede cijfers zo goed als afgerond heeft, als ik op de hoogte was dat de bepaling rond onroerend goed ook voor kandidaat-notarissen geldt.
Wanneer de klachten door de Kamer voor het Notariaat worden behandeld is niet bekend.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay