Dat beweren althans twee oud-medewerkers van het Radboud, die dit weekend in de Volkskrant een boekje open deden over de arts. De man zou tijdens zijn dienstverband in Nijmegen, dat liep van 2003 tot 2009, onder meer een assistent in opleiding tijdens een heupoperatie dusdanig hebben uitgefoeterd, dat deze daarna nooit meer in het ziekenhuis gezien is . Volgens de voormalig werknemers werd de patiënt, die nog bij kennis was, zo ongerust dat ze vroeg of het allemaal wel goed ging .
Het Radboud is in de archieven gedoken, maar heeft geen bewijs voor de aantijgingen kunnen vinden. ,,We zijn geen formele klachten tegengekomen , zegt woordvoerder Viola Peulen. Extravert was hij wel, zegt ze, ,,maar volgens onze dossiers ook een uitstekende chirurg. De woordvoerder heeft geen idee wie de twee voormalig medewerkers zijn met wie de krant gesproken heeft. ,,We kunnen hun verhaal dus niet verifiëren. Het vertrek van de arts bij het ziekenhuis tien jaar geleden zou vrijwillig zijn geweest, niet na meldingen of klachten.
Medisch Spectrum Twente
Het ziekenhuis in Enschede startte eind vorig jaar een onderzoek naar de gedragingen van de 64-jarige. De man werd toen al op non-actief gesteld. Het onderzoek leverde onthutsende resultaten op: de chirurg zou zich jarenlang grensoverschrijdend hebben gedragen tegen verpleegkundigen, co-assistenten en secretaresses. Nadat de uitkomsten bekend werden, is de arts officieel ontslagen.
Het Radboud roept nu oude en huidige medewerkers op alsnog van zich te laten horen als ze in het verleden geconfronteerd zijn met misdragingen van de chirurg. ,,Ãberhaupt roepen wij onze mensen op: als je te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag, meld dat dan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink