Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

The Herd maakt indruk op Maker Festival in Enschede

417761 915694

Bij de kraam van Soep met Ballen is het geklingel van de kudde mechanische dieren al te horen. The Herd komt eraan.

The Herd is dit weekend zeker een publiekstrekker bij het tweedaagse Maker Festival Twente dat bij Tetem op het Roombeek wordt gehouden. Er zijn radiografisch bestuurbare bootjes, er is een kringlooptoilet en er wordt gebouwd aan een hut met hooi, maar iedereen verwondert zich het meest over The Herd.

Vier mechanische dieren, gemaakt van gerecyclede fietsen, bewegen zichzelf voort. De voorste herder loopt op stelten en houdt het grootste dier in toom. ,,Ho ho ho , klinkt het en met een tik met de stok komen de acht poten tot stilstand. ,,Braaf. Een tweede herder is te voet. Hij houdt het tweede dier op koers en ook het derde, de kleinste van de vier.

Sheperdland
De mannen praten met elkaar in een taal waar het publiek niet uitkomt. ,,Waar komen jullie vandaan , vraagt een toeschouwer dan ook. Het eerste antwoord is Sheperdland en de aanvulling komt in het Engels: Far in the North and sometimes in the South.

Als het laatste, groene dier de verkeerde kant uit dreigt te gaan wordt de derde herder, die een praatje aan het maken is met een vrouw langs de kant, gewaarschuwd door de herder op stelten. Deze zet zijn eigen dier even stil om te kijken of het allemaal wel goed gaat achterin de kudde. Dat gaat het, en na een aai over de kop en een tik met de stok komt het voorste dier weer in beweging.

Falafel
Een bochtje maken gaat voor de dieren van The Herd wat lastig, en even dreigt een aanvaring met wat eters bij Soep met Ballen die van een falafel genieten. ,,Hij heeft honger , klinkt het, waarna de herder op stelten ingrijpt en het dier de juiste kant op stuurt, gadegeslagen door fotograferend en filmend publiek. Zo n kudde als The Herd komt niet vaak voorbij, weten de mensen.

Thema van het Maker Festival is dit jaar Metropolis, naar de SF-film van Fritz Lang in 1927. De interculturele Food & Maker Market is een nieuw onderdeel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.