Het moet een stuk vlotter gaan. Met name voor het verkeer tussen Hengelo en Enschede, maar ook voor automobilisten die bij Hengelo de A1 oprijden. Maar bovenal moet de Vliegveldstraat veiliger worden. Na (weer) een dodelijk ongeval vorig jaar bij Deurningen is de urgentie meer dan duidelijk. Dat heeft echt de hoogste prioriteit , zegt projectleider Erik Wiltink van de provincie Overijssel. Daar moet met name een verbreding van de weg en een herinrichting van het kruispunt bij hotel-restaurant Frans op den Bult voor zorgen. Ook worden de aansluitingen van zijwegen aangepakt.
Voorbeeld qua innovatie
Maar daar houdt het niet op. De Vliegveldstraat (N737) moet wat innovaties in wegbeheer betreft hét voorbeeld voor Overijssel en misschien wel voor heel Nederland worden. Met onder meer, ter hoogte van het vliegveld, voor tractoren een passeerhaven met geluidsdetectie. Die geeft de tractorbestuurder een seintje wanneer het veilig is om de weg weer op te rijden.
Met op het kruispunt bij Frans op den Bult intelligente verkeerslichten, die snel reageren op het verkeersaanbod. Maar ook met, tussen de bebouwde kom van Enschede en waterbedrijf Vitens, een stuk reflex-asfalt , dat licht beter reflecteert waardoor minder straatverlichting nodig is.
Asfalt
Dat asfalt is voor Sander Kamphuis misschien wel het mooiste dat de Vliegveldstraat, of Weerseloseweg zoals de N737 bij Enschede heet, straks te bieden heeft. Mijn hart ligt nu eenmaal bij het asfalt , aldus de projectcoördinator van uitvoerder Strukton Civiel Noord en Oost. Maar de grootste uitdaging is om het kruispunt bij Frans op den Bult zo efficiënt mogelijk te gebruiken, terwijl de ruimte daar beperkt is.
De oplossing is, naast de uitbreiding met een extra baan voor afslaand verkeer naar Enschede, gevonden in zogenoemde dynamische rijstroken. Die passen zich aan de ochtend- en avondspits aan.
Volgens Wiltink zijn momenteel geen innovaties beschikbaar die verdergaan dan die voor de Vliegveldstraat. In ieder geval nu niet, maar waarschijnlijk over een half jaar wel. Want de ontwikkelingen gaan heel snel. Maar die kunnen dan ook relatief eenvoudig worden ingepast op de innovatieroute , zoals de provincie Overijssel de N737 tegenwoordig noemt. Er ligt straks een goede basis, waar je op kunt doorontwikkelen , zegt Kamphuis.
Ergernis en ongeduld
Maar voor het zover is, moeten de vaste weggebruikers tussen Hengelo/Deurningen en Enschede eerst een paar maanden hun ergernis en ongeduld verbijten. De Vliegveldstraat is voor het dagelijkse verkeer tussen Frans op den Bult en Enschede afgesloten van juni tot oktober en van Deurningen tot het hotel-restaurant van juni tot augustus. Voor aanwonenden wordt een strook vrijgehouden en fietsers en bromfietsers kunnen aan een kant over het fietspad. Al het overige verkeer tussen Hengelo en Enschede moet straks kilometers omrijden over nu al drukke routes.
Een van die routes is snelweg A1 naar Oldenzaal en vervolgens via de Oldenzaalsestraat naar Enschede. Wat de aanbevolen omleidingsroute door of langs Hengelo wordt, is volgens Kamphuis nog niet helemaal duidelijk. Dat kan de A1/A35 worden of de route bestaande uit de Oldenzaalsestraat, Beethovenlaan, Laan van Driene en Enschedesestraat.
Werkzaamheden
De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Vanaf dinsdag 11 juni, direct na Pinksteren, is het meteen raak. Dan gaat zowel het deel eruit vanaf de rotonde met de Deurningerstraat (N378) in Deurningen tot aan Frans op den Bult, als het deel vanaf de nieuwe rotonde tot aan de komgrens van Enschede. Vanuit Hengelo is dan alleen de luchthaven en Technology Base Twen te nog bereikbaar. Bij Enschede is De Braakweg (naar Lonneker en t Vaneker) in eerste instantie nog wel te gebruiken. Maar als dat leidt tot te veel sluipverkeer wordt die ook afgesloten, zegt Wiltink. We gaan voor maatwerk.
Tuincentrum Borghuis en kaas- en zuivelboerderij Kaamps in Deurningen blijven met de auto bereikbaar. De huidige inrit van Borghuis komt te vervallen. In plaats daarvan wordt de huidige uitrit aan de Deurningerstraat tijdelijk zowel uit- als inrit. Voor Kaamps wordt een omleidingsroute door het dorp aangegeven. Deze eerste fase duurt tot en met vrijdag 2 augustus.
Bouwvakantie
Vervolgens wordt er drie weken lang, vanwege de bouwvakantie, niet veel gedaan. De weg gaat dan weer even open. Om van maandag 26 augustus tot en met vrijdag 27 september weer dicht te gaan vanaf Frans op den Bult tot aan de nieuwe rotonde. In die periode worden ook de kruising met de Oldenzaalsestraat bij het hotel-restaurant aangepakt. De bedoeling is om dat in enkele weekeinden te doen. Maar dat wordt vrij krap", zegt Kamphuis. Hou het er maar op dat de Oldenzaalsestraat kortstondig afgesloten is.
Wiltink spreekt van een realistische planning . Kamphuis zegt: In principe moet het allemaal voor 1 oktober lukken. Maar als het acht weken lang regent, wordt het lastig.
Bomenkap
Niet kappen, maar verplaatsen. Dat is waar Irma Hellegers van hotel-restaurant Frans op den Bult zich voor inzet. De provincie Overijssel gaat bij de herinrichting van de N737 (Vliegveldstraat) zo n 30 bomen kappen tussen het restaurant en de grote parkeerplaats. Dat is nodig om ruimte te maken voor de verbreding van de weg. Zo komt er voor verkeer van Hengelo richting Enschede een extra rijstrook. Voor het viaduct worden de strokenen samengevoegd.
Hellegers is tegen de kap. Ze wil de bomen verplaatsen naar het aan te leggen wandelbos achter het hotel. Om de bouw van het hotel en de aanleg van een tweede parkeerplaats mogelijk te maken, moest een groot aantal lariksen worden gekapt. Het wandelbos dient als compensatie. Het verplaatsen van de bomen daar naartoe zou een mooi begin zijn.
Een gespecialiseerd groenbedrijf heeft de bomen al onderzocht en denkt twintig van de dertig te kappen bomen te kunnen verplaatsen. Uitvoerder Strukton Civiel Noord en Oost heeft volgens Hellegers al aangegeven een bijdrage te willen doen. De provincie Overijssel is nog niet zover, zegt projectleider Erik Wiltink. Als het even kan zijn we voor het behoud van bomen. Maar we hebben ook te maken met precedentwerking. Als we hier aan gaan bijdragen, willen ze dat ook op andere locaties. Daarom moeten we er nog even goed naar kijken.
Voor de financiering heeft Hellegers ook haar hoop gevestigd op publiek en sponsoren. Die kunnen een boom adopteren en krijgen na de verplaatsing een naamplaatje op de desbetreffende boom. Hoeveel een boom gaat kosten, kan Hellegers nog niet zeggen. Dat hangt mede af van de bijdragen van Strukton en provincie.
Looptunnel
De verbreding van de Vliegveldstraat betekent ook dat de huidige uitrit van de parkeerplaats voor vrachtwagens komt te vervallen. Er wordt een nieuwe ontsluitingsroute aangelegd over bedrijventerrein Oosterveld. De vrachtwagens kunnen dan via de rotonde met de Noordelijke Esweg en Oldenzaalsestraat richting A1 of Oldenzaal/Enschede rijden. De huidige inrit van de parkeerplaats op de Oldenzaalsestraat blijft. Er komt wel meer ruimte voor vrachtwagens om de parkeerplaats op te draaien.
Truckers kunnen straks via een voetgangerstunnel, die ter hoogte van het nieuwe viaduct komt, van de parkeerplaats naar het restaurant wandelen. Dat is een behoorlijk stukje lopen , zegt Hellegers. Maar dat is het nu ook als ze van de achterkant van de parkeerplaats komen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman