Bigbandmuziek lijkt gemaakt om een feestje te bouwen. Toch heeft lang niet elke universiteit zijn eigen band. Lange tijd waren het er zelfs maar drie. "Maar het neemt de laatste jaren wel toe", vertelt drummer Fabian de Vries. "Ook Amsterdam is er nu bij." Dat betekent dat er aan de derde editie van de Big Battle het recordaantal van vier teams meedoet. Alleen Nijmegen moest afzeggen.
Deelname aan het tweejaarlijkse officieuze NK voor studenten big bands is al knap genoeg. En dat is niet denigrerend bedoeld. Want het opzetten én overeind houden van een big band is een prestatie. Alleen al qua omvang. Voor een standaard blazers- en ritmesectie zijn zeventien muzikanten nodig. "Daar komt nog een dirigent en meestal een of twee zangers bij", zegt De Vries. Dat jazz de basis van bigbandmuziek vormt, spreekt ook niet alle studenten aan. En dan zijn ook nog minimaal vier trombonisten nodig. "De trombone is de viool van de blaasmuziek. Het is allesbehalve een makkelijk instrument."
WisselingenDat geldt ook voor de muziek zelf. "Als het goed gaat, lijkt het heel makkelijk. Maar het is niet eenvoudig het goed op te bouwen." Bovendien moet ingespeeld worden op de vele wisselingen. Studenten komen en gaan. Toch lukt het UTmost, voorheen Far East, al een kleine 35 jaar. Een gaatje is vaak snel opgevuld met een student van het conservatorium of een externe muzikant. Want bigbandmuziek leeft in deze regio, zegt De Vries. "Hoe dat komt? Geen idee."
Big Battle III, vrijdag in de kleine zaal van Metropool Enschede (voorheen Atak). Aanvang: 19.30 uur. Entree: 7 euro, via www.big-battle.nl.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze
contactpagina.